Desolaat Oranje verliest van Tsjechië en mist EK

Het Nederlands elftal heeft de rampzalige EK-kwalificatiereeks met een ontluisterende 2-3 thuisnederlaag tegen Tsjechië afgesloten. Zo grijpt Oranje voor het eerst sinds 1984 naast een EK-ticket.

Kinderlijk verdedigen is het handelsmerk van Oranje in deze kwalificatiereeks en ook tegen Tsjechië was het weer raak. Na 35 minuten was de laatste Nederlandse hoop op een EK-ticket al bijna volledig verdwenen door een 2-0 achterstand.

De openingstreffer kwam halverwege de eerste helft op naam van Paval Kaderábek, die als opgekomen rechtsback volledig vrijstaand doelman Jeroen Zoet verschalkte. Slap ingrijpen van Virgil van Dijk resulteerde in een tweede Tsjechische treffer. Zoet slaagde er niet in de korte hoek voldoende af te dekken, waardoor Josef Sural met een schot van dichtbij de laatste Nederlandse EK-aspiraties aan diggelen leek te schieten.

De 0-3 was zo mogelijk nog knulliger. Invaller Van Persie, die nog voor rust in de ploeg werd gebracht voor de ongelukkig spelende Jairo Riedewald, kopte de bal voorbij Zoet. De Tsjechische voorsprong was amper geflatteerd te noemen. Na sterke openingsminuten, waarin Anwar El Ghazi de grootste mogelijkheid kreeg, had Nederland grote moeite met de al voor het EK geplaatste opponent.

Doelman Jeroen Zoet had geen antwoord op een ongelukkige kopbal van invaller van Robin van Persie.

Ondanks de ontmoedigende achterstand kreeg Nederland bij een 0-2 stand nog wel hoop op een Houdini-act. Marek Suchy trok vlak voor rust aan de noodrem door de doorgebroken Memphis Depay neer te halen, waarna een rode kaart uit handen van arbiter Damir Skomina volgde.

Een aanvallend onmachtig Oranje maakte in de eigen Arena lange tijd ook niet aanspraak op meer. Blind bracht Bas Dost halverwege de tweede helft voor Van Dijk in de ploeg, maar het was een collega-spits die Oranje terugbracht in de wedstrijd. Klaas-Jan Huntelaar deed op aangeven van Wesley Sneijder wat terug met een doeltreffende kopbal.

Oranje zette aan voor een slotoffensief en dat resulteerde in een treffer van Van Persie, die met een intikker voor de 2-3 zorgde. Niet veel later dacht de Fenerbahçe-spits recht te hebben op een strafschop, maar kreeg hij geel voor een vermeende schwalbe. De Tsjechische muur hield in de slotminuten stand, waardoor de kwalificatiereeks voor het eindtoernooi in Frankrijk de boeken in gaat als een van de slechtste in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Nederland bleek ook aan drie punten tegen IJsland niet genoeg te hebben gehad voor een EK-ticket door een Turkse zege. Selçuk Inan verzekerde Turkije vlak voor tijd van een derde plaats in Groep A door voor de 1-0 eindstand te tekenen.