Derde Europees toernooi mogelijk goed nieuws voor Eredivisie

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week bespreekt Tom Knipping het idee van het inkrimpen van de Eredivisie en de mogelijke komst van een derde Europees bekertoernooi.

Derde Europees toernooi mogelijk goed nieuws voor Eredivisie

Ajax-coach Erik ten Hag pleitte afgelopen zondag na de monsteroverwinning bij Excelsior voor een Eredivisie met zestien clubs. Een kwaliteitsbundeling zorgt voor betere wedstrijden, vond hij. Een kortzichtige oplossing, want het aantal clubs in de Eredivisie is niet het werkelijke probleem. De enorme verschillen op de ranglijst zijn te danken aan de UEFA, die met megapremies alle spanning in de kleinere competities om zeep helpen. Ajax en PSV zouden die verhoudingen kunnen herstellen door bijvoorbeeld net als in Engeland en Duitsland de tv-gelden sociaal te verdelen, maar weigeren dat stelselmatig en klagen vervolgens wel over het gebrek aan tegenstand.

Alleen al de startpremie in de Champions League levert Ajax twee keer de jaarbegroting van Excelsior op. Dus zo onlogisch is het niet dat de wedstrijd in 1-7 eindigt. Andere landen kampen met hetzelfde probleem. Toegang tot de geldorgie betekent een ongekende demarrage op nationaal niveau, waar de gelukkige deelnemers dan zó'n hoge begroting krijgen dat er voor de rest amper tegen te concurreren valt. De Zwitserse competitie heeft slechts tien clubs en dus de door Ten Hag verlangde kwaliteitsbundeling. Young Boys staat met UEFA-dope niettemin al veertien punten voor. In Servië heeft Champions League-deelnemer Rode Ster Belgrado na zestien wedstrijden 46 van de 48 punten gehaald.

Hier hebben we in elk geval nog twéé clubs die strijden om de titel. In andere landen dwongen ploegen met het geld van de UEFA al een monopolie af. In Wit-Rusland won BATE Borisov dertien kampioenschappen op rij en bij de Kroaten greep Dinamo Zagreb twaalf titels in dertien seizoenen. 'Door de nieuwe verdeelsleutel van de Champions League-gelden zal de disbalans en voorspelbaarheid toenemen', voorspelde Javier Tebas, baas van de Spaanse competitie, eerder dit jaar. De UEFA erkent dit ook en wil een nieuw Europees toernooi introduceren om de subtop te versterken.

Het plan is een derde cuptoernooi in het leven te gaan roepen met 32 deelnemers. De Europa League wordt in dat geval ingekrompen van 48 naar 32 teams. In totaal kunnen dan 96 ploegen Europa in, zestien meer dan nu. Voor de Eredivisie zal dat vermoedelijk een extra ticket betekenen. Subtoppers als AZ en Vitesse vallen nu soms nipt buiten de boot, maar zouden dan voorzichtig structurele UEFA-inkomsten kunnen gaan intekenen en dus ook betere spelerscontracten kunnen afsluiten, waardoor ze in eigen land beter in staat zijn te concurreren. Deze week vergadert de zogenoemde Club Competitions Committee, waarin besluiten worden genomen over de toekomst van de Europese toernooien. Wordt vervolgd…

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.