Denis Suárez en de onmogelijke erfenis van 'Harry Potter'

Reacties

Zo ben je de gedoodverfde opvolger van Andrés Iniesta en zo verpieter je op de bank of soms zelfs op de tribune van Camp Nou. De verwachtingen van Denis Suárez waren hooggespannen, maar het moet raar lopen wil het ooit zo bewierookte talent die nog waarmaken in het shirt van Barcelona.

Denis Suárez en de onmogelijke erfenis van 'Harry Potter'

'Suárez zou op lange termijn de opvolger van Iniesta kunnen worden, waarom niet.' Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat Luis Enrique deze uitspraak deed als trainer van Barcelona. Het, was om precies te zijn, in januari 2017 nadat Denis Suárez indruk had gemaakt in een bekerduel met Real Sociedad (5-2). De toen 23-jarige middenvelder scoorde twee keer en was ook in La Liga regelmatig basisspeler. Twee jaar later is alles anders.

Dat is ook meteen het lastige met talenten: worden ze daadwerkelijk zo goed als voorspeld? 'Spelers moeten zich ontwikkelen', zei Luis Enrique er twee jaar geleden over. 'Hij moet zich verbeteren. Bovendien is Iniesta als Harry Potter, hij tovert. En het is moeilijk een tweede te vinden. Maar Denis is op de juiste weg en ik hoop dat hij Iniesta's opvolger kan zijn. Hij is niet alleen goed aan de bal, maar werkt ook hard zonder bal. Denis begrijpt dat.'

Luis Enrique lichtte destijds de opmerkelijke carrière van de nu 25-jarige technicus eruit. Het is maar weinig spelers gegeven te vertrekken bij Barcelona B en vervolgens toch nog een plaats in de A-selectie van de Blaugranas af te dwingen. Suárez deed het. Nadat Barça hem in 2013 had opgepikt uit de jeugdopleiding van Manchester City, vertrok hij een jaar later op huurbasis naar Sevilla en weer een jaar later definitief naar Villarreal. Maar hij keerde terug.

Denis Suárez in betere tijden aan de zijde van Andrés Iniesta.
Denis Suárez in betere tijden aan de zijde van Andrés Iniesta.

Na een goed seizoen bij Villarreal wist Barcelona genoeg en activeerde in de zomer van 2016 de terugkoopclausule van 3,25 miljoen euro. Suárez kreeg een kans onder Luis Enrique en leek die, getuige onder andere zijn puike optreden eind januari 2017 tegen Sociedad, ook met beide handen aan te grijpen. Nu Iniesta inmiddels al ruim een half jaar in Japan voetbalt, is zijn gedoodverfde opvolger echter in geen velden of wegen meer te bekennen.

Aan de trainerswissel ligt het niet. Ook Valverde zag in Suárez aanvankelijk een potentiële opvolger van Harry Potter. 'Het zou fout zijn om op zoek te gaan naar een vervanger van Iniesta,  we hebben spelers die erg op hem lijken zoals Aleña, Denis en Coutinho', zei de opvolger van Luis Enrique al eens. Eind vorig seizoen kreeg Suárez na een afwezigheid van twee maanden zelfs nog speeltijd in zeven van de laatste negen La Liga-duels.

Dit seizoen moest dan ook het jaar van de doorbraak worden voor Denis, zo zei hij zelf tijdens de voorbereiding in de VS. 'Ik hoop dat dit het jaar wordt waarin ik die stap voorwaarts maak en veel meer ga spelen dan de afgelopen jaren.' Het tegenovergestelde is gebeurd. Mede door een blessure maakte de enkelvoudig Spaans international pas eind november tegen PSV in de Champions League zijn eerste minuten. In La Liga bleef het bij twee invalbeurten.

Denis Suárez gaf zelf al eens toe dat het eigenlijk onmogelijk is een grote speler als Iniesta te vervangen. De kans dat hij daar zelf in slaagt, wordt steeds kleiner. De eerste geruchten over een vertrek op huurbasis naar het Arsenal van zijn oude coach Unai Emery zijn al opgedoken. Zelf zal hij tot de laatste snik blijven knokken. 'Er is geen enkele kans dat ik vertrek, ik kan het niet genoeg herhalen', zei hij eerder. 'Ik wil hier slagen, en dat is hoe het zal zijn.'

Barcelona
Barcelona
3 - 1
Leganés
Leganés
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.