Degradatiezone dreigt voor Arsenal: 'Heel wreed hoe we hebben verloren'

Mikel Arteta debuteerde donderdag als Arsenal-coach met een 1-1 gelijkspel tegen AFC Bournemouth. Het thuisdebuut verliep niet veel beter voor de Spanjaard. In twee minuten tijd werd een 1-0 voorsprong na rust weggegeven door Arsenal in de derby tegen Chelsea. Daardoor stapten The Gunners met een 1-2 nederlaag van het veld.

'Het was heel wreed hoe wij vandaag hebben verloren. In de eerste helft deden we veel goed, maar het is erg teleurstellend hoe we uiteindelijk de goals tegen kregen', analyseerde Arsenal-coach Arteta na afloop. Arteta nam onlangs het stokje over van Unai Emery, die na zijn ontslag tijdelijk werd opgevolgd door Fredrik Ljungberg. Met de nederlaag tegen Chelsea kreeg Arsenal het inmiddels al vier wedstrijden niet voor elkaar om te winnen. Van de laatste vijftien wedstrijden werd er alleen op bezoek bij West Ham United gewonnen. Arteta heeft die negatieve spiraal in zijn eerste twee wedstrijden nog niet kunnen doorbreken bij de huidige nummer twaalf van de Premier League.

Bernd Leno
'Onze reactie op de nederlaag (tegen AFC Bournemouth, red.) was goed. Het is erg lastig om zulke grote delen van de wedstrijd te domineren tegen een team als Chelsea. Ik kan de ploeg niets kwalijk nemen op het gebied van inzet en het uitvoeren van de taken. Uiteindelijk doen individuele fouten je de das om', verwees de Spaanse manager naar de enorme fout van doelman Bernd Leno. De Duitser ging onder de bal door bij een vrije trap waardoor Jorginho de 1-1 binnen kon tikken. 'Hij zal erg teleurgesteld zijn. Zo'n fout kost het team dure punten en dat maakt het nog vervelender. Maar hij heeft heel goede dingen voor ons gedaan en dat moeten we niet vergeten. We moeten hem gewoon het vertrouwen geven.'

Dat nota bene Jorginho de 1-1 maakte, was voor Arsenal nog wreder. Kort daarvoor vond alles en iedereen bij Arsenal namelijk dat de Italiaan van Chelsea rood had moeten krijgen. Met een gele kaart op zoek haalde Jorginho Mattéo Guendouzi neer. 'Dat is aan de scheidsrechter', aldus Arteta. Wat hij vond van de overtreding? 'Voor mij was het behoorlijk duidelijk.' Desondanks wilde Arteta de scheidsrechter niet de schuld geven van de nederlaag. 'Ik neem het mijn team kwalijk, niet de scheidsrechter. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor wat er op het veld gebeurt en we hebben zelf geen goede beslissingen genomen. Andere dingen kunnen we niet beïnvloeden of veranderen.'

Door de nieuwe nederlaag staat Arsenal nu twaalfde met slechts zes punten meer dan Aston Villa, dat op een rechtstreekse degradatieplek staat. Arteta kreeg dan ook de vraag of The Gunners zich moeten richten op handhaving in plaats van het behalen van de topvier. 'Geen idee. We moeten het dag voor dag bekijken. Als we vandaag hadden gewonnen hadden we hier weer over heel andere dingen gesproken. Ik wil geen voorspellingen doen.'

Frank Lampard
Bij Chelsea stonden de gezichten logischerwijs wat vrolijker, hoewel coach Frank Lampard bepaald niet blij was met de wijze waarop Chelsea aan de derby tegen Arsenal begon. 'We waren zo verschrikkelijk slecht de eerste dertig minuten: langzaam, slaperig, nerveus. We speelden heel anders dan tegen Tottenham en we gaven Arsenal alles wat ze wilden. Je kunt een verkeerde pass geven, maar je kunt deze instelling niet accepteren in een Londense derby. Dat hebben we ze halverwege verteld en ze hebben in de tweede helft laten zien hoe het wel moet.'