Defensief wankel Arsenal koploper in onheilspellend klassement

Reacties

Arsenal kent een matige seizoenstart. De ploeg van manager Unai Emery verzamelde in vijf duels slechts acht punten, waardoor de achterstand op koploper Liverpool nu al zeven punten bedraagt. Zorgwekkender is misschien nog wel dat de Londenaren tot nu toe de meeste schoten incasseerden van alle teams in de Premier League.

Defensief wankel Arsenal koploper in onheilspellend klassement

In het duel met Watford leek er, ondanks zeer pover spel, bij rust nog weinig aan de hand voor The Gunners. Door twee doelpunten van Pierre-Emerick Aubameyang stond er een 0-2 tussenstand op het scorebord. Arsenal gaf het in de tweede helft weg en mocht uiteindelijk nog van geluk spreken dat het bij 2-2 bleef.

De door blessures geteisterde achterhoede maakte op zijn zachtst gezegd geen bijster goede indruk tegen Watford. De opbouw verliep zeer moeizaam, wat in de tweede helft leidde tot de aansluitingstreffer van Tom Cleverley. Uiteindelijk moest Arsenal-doelman Bernd Leno lijdzaam toezien hoe er maar liefst 32 schoten richting zijn doel werden afgevuurd tijdens het duel met Watford. Het was het hoogste aantal schoten dat de ploeg tegen kreeg sinds het seizoen 2003/04.

Graeme Souness, voormalig speler van Liverpool en tegenwoordig analist bij Sky Sports, haalde de ploeg door de mangel en noemde het optreden in de tweede helft zelfs van 'semi-professioneel niveau'. 'Ze maakten keer op keer dezelfde fouten', aldus Souness, die ook de halsstarrigheid van de verdedigers laakte. 'Waarom bleven ze maar kort opbouwen? Het zijn ervaren spelers, als manager hoop je dat zij het voortouw nemen wanneer ze zien dat het niet loopt.'

Dankzij de schiettent tegen Watford gaat Arsenal nu aan de leiding in een onheilspellend klassement. De ploeg incasseerde in vijf Premier League-duels al 96 schoten, het meest van alle teams in de hoogste Engelse divisie. Dat is liefst drie keer zoveel als landskampioen Manchester City, dat juist het minst aantal schoten tegen heeft (33). Ter vergelijk: hekkensluiter en tegenstander van zondag Watford staat vooralsnog op 53 schoten tegen, 43 minder dan Arsenal.

Nog opvallender is dat Arsenal zelfs de meeste schoten tegen kreeg van clubs uit de Premier League, La Liga, Serie A, de Bundesliga en de Ligue 1. Dat betekent dat Arsenal het op dat vlak slechter doet dan 97 andere ploegen uit de topvijf competities van Europa.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Blessures
Zoals gezegd wordt de ploeg gehinderd door de nodige blessures. Verdediger Héctor Bellerín ontbreekt al tijden bij Arsenal. Hij scheurde in januari zijn kruisband af en is bezig aan een langdurige revalidatie. Verwacht wordt dat hij over een aantal weken zijn rentree kan maken. Rob Holding had met dezelfde blessure te stellen als Bellerín, maar het goede nieuws is dat hij op de weg terug is en binnenkort weer tot de wedstrijdselectie zal behoren.

Linksback Kieran Tierney, deze zomer overgekomen van Celtic, wacht nog op zijn debuut voor The Gunners. De Schot kampt met een heupblessure, die hem waarschijnlijk zo'n twee weken langs de kant houdt. Konstantinos Mavropanos is eveneens bijna fit, maar het valt niet te verwachten dat de jonge Griek David Luiz en Papastathopoulos in het hart van de defensie uit de basis speelt.

Te hopen voor Emery is dat hij het lek in zijn defensie snel weet te dichten, mits hij met zijn ploeg aanspraak wil maken op een plek in de topvier. Die notering geeft aan het eind van het seizoen recht op deelname aan de Champions League, iets wat de Londenaren vorig seizoen in het eerste jaar onder zijn leiding niet lukte.

Aantal schoten tegen per club in Premier League

Team Doelpogingen tegen (inc. geblokt)
Arsenal 96
Norwich City 93
Tottenham Hotspur 82
Aston Villa 77
Bournemouth 76
Southampton 75
Newcastle United 74
Burnley 72
Crystal Palace 70
Wolverhampton Wanderers 68
West Ham United 61
Sheffield United 53
Brighton and Hove Albion 53
Watford 53
Liverpool 50
Manchester United 48
Chelsea 48
Leicester City 47
Everton 42
Manchester City 31
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.