Defensief vraagstuk PSV zit vol opvallende tegenstellingen

Reacties

Alleen Willem II en FC Emmen kregen sinds de start van het nieuwe jaar meer doelpunten tegen in de Eredivisie dan PSV, maar die cijfers vertellen niet het hele verhaal. Een duik in de statistieken levert namelijk een opvallende tegenstelling op.

Defensief vraagstuk PSV zit vol opvallende tegenstellingen
© Pro Shots

De conclusies waren hard bij PSV nadat de laatste topper van de loodzware maand januari in een 3-1 nederlaag bij Feyenoord had geresulteerd. 'Hoe is het mogelijk dat we 3-0 achter staan na veertig minuten? Ik wil niemand afvallen, maar we mogen nooit zo de rode loper uitrollen voor Feyenoord', zei aanvoerder Denzel Dumfries na afloop. 'We worden geslacht in de omschakeling, de goals vielen veel te makkelijk. Dit mag ons niet overkomen. Dat is de les die we hebben geleerd.'

Door de drie treffers in De Kuip steeg het aantal tegengoals van PSV in de Eredivisie sinds de start van 2021 naar elf. Het is er eentje meer dan het tegen degradatie strijdende ADO Den Haag er in de eerste zes duels van het nieuwe jaar moest slikken (10) en maar eentje minder dan het in crisis verkeerde Willem II (12). Alleen hekkensluiter FC Emmen (16) kreeg er significant meer tegen. De cijfers van PSV steken ook schril af bij die van koploper Ajax (5) en SC Heerenveen, Heracles Almelo, FC Utrecht en Vitesse (6).

Doelpogingen tegen in Eredivisie 2021

Club Totaal On target Goals tegen
PSV 47 23 11
Vitesse 51 26 6
Ajax 52 29 5
Utrecht 58 14 6
Sparta 59 23 9
AZ 59 25 9
Heracles 65 22 9

Een duik in de statistieken wijst echter uit dat PSV (23, evenveel als Sparta Rotterdam) na Utrecht (14), Heerenveen (18) en Heracles Almelo (22) ook de ploeg is met de minste schoten op doel tegen in de Eredivisie sinds de start van 2021. Als we alle doelpogingen in acht nemen is PSV zelfs de ploeg die de minste schoten tegenkreeg in het nieuwe jaar (47), vóór Vitesse (51) en Ajax (52). Het sluit aan bij de uitspraak van Roger Schmidt, die zondag niet wilde spreken van een structureel probleem. 'Dat gaat me te ver.'

Dat er geen sprake is van een structureel probleem, blijkt ook uit de tabel met Expected Goals tegen. PSV-doelman Yvon Mvogo is daarin de afgetekende koploper. De Zwitserse goalie had op basis van de verwachtingen zeven à acht goals moeten incasseren in de eerste zes Eredivisie-duels van 2021, maar dat werden er dus elf: een verschil van drieënhalf doelpunt. Gecombineerd met zijn lage reddingspercentage (50%) suggereert dit dat Mvogo mede schuldig is aan de defensieve malaise, maar dat blijkt niet het geval.

expected goals op doel tegen in Eredivisie 2021

Speler Club Expected Goals tegen Verschil
Mvogo PSV 7,51 11 -3,49
Brondeel Willem II 10,06 12 -1,94
Oelschlägel FC Utrecht 4,25 6 -1,75
Telgenkamp FC Emmen 14,74 16 -1,26
Blaswich Heracles 4,86 6 -1,14

Een blik op de elf tegengoals van PSV in januari leert namelijk dat Mvogo alleen iets te verwijten valt bij de openingstreffer die Mark Diemers zondag maakte voor Feyenoord (de middenvelder schoot de bal door zijn benen). Daarnaast veroorzaakte de doelman in de thuiswedstrijd (1-3) tegen AZ een penalty, toen hij van zijn lijn kwam en de doorgebroken Myron Boadu ten val bracht. Maar daartegenover staan bijvoorbeeld zijn belangrijke reddingen in het thuisduel met RKC Waalwijk, waarin hij PSV op de been hield.

Het hoge aantal expected goals op doel tegen laat zich dan ook vooral verklaren doordat Mvogo enkele - letterlijk - onwaarschijnlijke goals moest slikken. In het sneeuwduel met Sparta strafte Bryan Smeets balverlies van Pablo Rosario af met een zondagsschot in de kruising (foto). En ook aan de tweede goal van Sparta, een schot van Danzell Gravenberch in de verre hoek, kan Mvogo weinig doen. Hetzelfde geldt voor de miraculeuze hakbal van Teun Koopmeiners en de fraaie knal van Steven Berghuis, die via de binnenkant van de paal binnenvloog.

© Pro Shots

Wat dan wel de oorzaak is? Aan de restverdediging lag het zondag volgens Schmidt ook niet. Alleen de derde tegengoal tegen Feyenoord was daarop terug te voeren. 'Bij de eerste moeten we de ruimtes in het stafschopgebied beter bezetten. Bij de tweede waren we te laat om Steven Berguis van schieten af te houden, terwijl we weten dat hij vanaf rechts naar binnen snijdt om met links te schieten. En het derde doelpunt valt na balverlies in de counter waarbij we een aantal slechte beslissingen in de restdefensie namen.'

Feit blijft dat PSV in defensief opzicht geen beste eerste maand van het nieuwe jaar achter de rug heeft. Door de elf tegengoals in januari staat de teller over het hele seizoen nu al op 22 tegengoals, nog maar vier minder dan in het hele seizoen 2018/19 (26). De kansen die PSV door naïef verdedigen weggeeft zijn vaak groot. Tegen FC Volendam (2-0) en RKC (2-0) werd dat niet bestraft, maar in de topduels wel. Daarvoor zullen ze in Eindhoven een oplossing zullen moeten vinden nu ook februari weer een maand is vol cruciale duels.

Programma PSV in februari


Za 6 feb. 2021

Wo 10 feb. 2021

Za 13 feb. 2021

Do 18 feb. 2021

Zo 21 feb. 2021

Do 25 feb. 2021

Zo 28 feb. 2021

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.