Deelnemersveld en potindeling Champions League bijna bekend

Reacties

Ajax plaatste zich dinsdagavond dankzij een 3-0 overwinning op Standard Luik voor de play-offs van de Champions League. De Amsterdammers nemen het daarin op tegen Dinamo Kiev.

Deelnemersveld en potindeling Champions League bijna bekend

De strijd tussen Ajax en Kiev is één van de zes play-offs. PSV duelleert met BATE Borisov in de laatste voorronde van het miljardenbal. De heenduels worden gespeeld op 21 en 22 augustus, de returns vinden plaats op 28 en 29 augustus. Dit zijn de zes play-offs:

Ajax - Dinamo Kiev
BATE Borisov - PSV
Benfica - PAOK Saloniki
Young Boys - Dinamo Zagreb
Videoton - AEK Athene
Rode Ster Belgrado - Red Bull Salzburg

De zes winnaars sluiten aan bij de 26 ploegen die zich direct plaatsten voor de groepsfase van de Champions League. Een dag na de laatste play-offs, op 30 augustus dus, wordt er in Monaco geloot voor de groepsfase. De acht landen die daarbij in pot 1 zitten zijn al bekend. Die bestaat uit de kampioenen van Spanje, Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk en Rusland en de winnaars van de Champions League en Europa League.

Pot 1

Real Madrid
Atlético Madrid
Barcelona
Bayern München
Manchester City
Juventus
Paris Saint-Germain
Lokomotiv Moskou

De andere potten worden gevuld op basis van de UEFA coëfficiëntenlijst. Afhankelijk van de uitkomst van de play-offs kan er nog een en ander geschoven worden, maar op basis van het huidige deelnemersveld ziet de potindeling er zo uit:

Pot 2

Borussia Dortmund
FC Porto
Manchester United
Shakhtar Donetsk
Napoli
Tottenham Hotspur
AS Roma
Liverpool

Pot 3

Schalke 04
Olympique Lyon
AS Monaco
CSKA Moskou
Valencia
Viktoria Plzen
Club Brugge

Pot 4

Galatasaray
Internazionale
1899 Hoffenheim

Ajax en PSV

Als Ajax zich ten koste van Dinamo Kiev weet te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, komen de Amsterdammers in pot 3 terecht. Ajax heeft een hogere coëfficiënt dan CSKA Moskou, Valencia, Viktoria Plzen, Club Brugge, Galatasaray, Internazionale en Hoffenheim.

Ook PSV komt, als de Nederlandse kampioen BATE Borisov uitschakelt, in pot 3 terecht, aangezien de Eindhovenaren sowieso Viktoria Plzen, Club Brugge, Galatasaray, Internazionale en Hoffenheim onder zich houden. Benfica komt, mits de Portugezen PAOK Saloniki uitschakelen, in pot 2 terecht. Liverpool schuift in dat geval, ondanks de finaleplaats van vorig seizoen, door naar pot 3.

In onderstaande tabel zijn we ervan uit gegaan dat de club met de hoogste coëfficiënt zich via de play-offs plaatst voor de Champions League. Dat geeft een realistischer beeld van de potindeling. Zoals te zien heeft Kiev een hogere coëfficiënt dan Ajax, maar dat scheelt niet heel veel. Ook als Ajax van Kiev wint, verandert er dus niets aan de indeling.

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
Real MadridBorussia DortmundLiverpoolValencia
Atlético MadridFC PortoDinamo Kiev*Viktoria Plzen
BarcelonaManchester UnitedSchalke 04Club Brugge
Bayern MünchenShakhtar DonetskOlympique LyonGalatasaray
Manchester CityBenfica*AS MonacoYoung Boys*
JuventusNapoliRed Bull Salzburg*Internazionale
Paris Saint-GermainTottenham HotspurCSKA Moskou1899 Hoffenheim
Lokomotiv MoskouAS RomaPSV*AEK Athene*

* via de play-offs

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.