Deco loodst Portugal naar zege op Rusland

Portugal en Luiz Felipe Scolari leven nog. Na de onthutsende nederlaag tegen Griekenland haalde de bondscoach de bezem door zijn selectie. En met succes, want aan de hand van Deco versloegen de Portugezen Rusland met 2-0.

Deco loodst Portugal naar zege op Rusland

Vier spelers slachtofferde Scolari na het 2-1 verlies tegen de Grieken. Manuel Rui Costa, Fernando Couto, Paulo Ferreira en Rui Jorge moesten allen op de bank beginnen. Miguel, Ricardo Carvalho, Nuno Valente en Deco waren hun vervangers. Met name de komst van Deco was welkom, na het teleurstellend zwakke optreden van collega-spelmaker Rui Costa van afgelopen zaterdag.

Deco loodste in de laatst twee seizoenen FC Porto naar twee landstitels, een UEFA Cup en de winst in de Champions League. Tegen de Russen liet hij zien dat hij ook de nationale ploeg bij de hand kan nemen. Al in de zevende minuut bewees hij het gelijk van Scolari's verandering. Met een strakke inspeelpass vond hij Maniche (foto), die uit de draai Segei Ovchinikov kansloos passeerde.

Deco was dé man bij Portugal, want als de gastheer van EURO 2004 voor gevaar zorgde, dan was de kleine nummer 20 daarbij betrokken. Tot meer doelpunten leidde dat lange tijd niet, al waren hij, Luis Figo en Nuno Gomez enkele keren dichtbij. Zelfs de mooiste aanval bleef onbenut. Via Deco en Gomez kwam Figo vrij voor de doelman, maar de aanvoerder raakte de paal, terwijl in de rebound Deco te hoog mikte.

Alexei Smertin probeert Portugals spelmaker af te stoppen Portugal overtuigde niet. Bij vlagen lieten de Portugezen fraai combinatievoetbal zien, maar bij vlagen breidde de ploeg er maar wat op los. Bovendien had het thuisland eerder moeten afrekenen met de ploeg van Georgi Yartsev, die op slag van rust doelman Ovchinikov had verloren. De keeper had nogal schlemielig hands gemaakt net buiten zijn zestien. Desondanks mochten de Russen tot twee minuten voor het slotsignaal hopen op een geslaagde counter en een gelijkspel.

Maar in de 88ste minuut beslisten twee invallers dan toch het duel in Portugees voordeel: Cristiano Ronaldo ontsnapte op links, en verzond met buitenkantje rechts een scherpe voorzet naar Rui Costa: 2-0.

Zondag wacht Portugal een cruciale krachtmeting. De ploeg van Scolari treedt dan aan tegen buurland Spanje en moet winnen om zich te kwalificeren voor de kwartfinale. Rusland is na twee nederlagen al uitgeschakeld.

Bekijk hier al onze video's