Debuterende doelman Paes behoedt pover Jong Oranje voor nederlaag

Jong Oranje heeft niet overtuigd in de oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van de Verenigde Staten. Doelman Maarten Paes behoedde de formatie van bondscoach Erwin van de Looi voor een nederlaag: 0-0.

Jong Oranje mist het EK dat aankomende zomer plaatsvindt in Italië en San Marino en kan zich dus al focussen op de nieuwe kwalificatiereeks voor het EK 2021 in Hongarije en Slovenië. Die begint voor Jong Oranje op 10 september tegen Jong Cyprus. Bondscoach Van de Looi wil nu in het Spaanse Pinatar de basis leggen voor een nieuw elftal dat voor het eerst sinds 2013 weer eens een eindtoernooi moet halen.

In die nieuwe basis was er tegen de Verenigde Staten plek voor drie debutanten: AZ-aanvaller Calvin Stengs, verdediger Danilo Doekhi (Vitesse) en doelman Paes (FC Utrecht). Laatstgenoemde moest in de eerste helft al meerdere malen in actie komen. Josh Sargent, aanvaller van Werder Bremen, loste in de openingsfase een schot, maar trof geen doel door toedoen van Paes.

De Amerikanen waren voor rust dreigender, maar kwamen niet tot scoren. Jong Oranje ook niet. Sterker nog: daar had de formatie van Van de Looi ook nauwelijks kansen voor. Het enige Nederlandse gevaar kwam van Ferdi Kadioglu en Teun Koopmeiners die met hun vrije trappen de goede richting misten.

In de tweede helft veranderde weinig aan het spelbeeld. De twintigjarige doelman Paes kreeg nog wel voldoende mogelijkheden om zich te onderscheiden. Onder anderen Celtic-huurling Timothy Weah, zoon van George, was dicht bij de 0-1. Die kwam er niet. En ook op een harde kopbal had de debuterende keeper van FC Utrecht een passend antwoord in de vorm van een fraaie reflex.

Aan de andere kant kwam Jong Oranje niet verder dan een afstandsschotje van Stengs en dus werd het publiek in Pinatar niet bepaald getrakteerd op een attractieve wedstrijd. Ook een goaltje zat er niet meer in. Het duel tussen Jong Oranje en de Verenigde Staten eindigde daardoor in 0-0. Abdou Harroui (Sparta Rotterdam) en PSV'er Cody Gakpo maakten ook nog hun eerste minuten voor Jong Oranje.

Dinsdag speelt Jong Oranje nog een oefenduel. Dan is Egypte de tegenstander.