De weergaloze carrière van John Terry: captain, leader, legend

Reacties

John Terry kondigde zondag zijn afscheid als voetballer aan. De 37-jarige Engelsman zet daarmee een punt achter een imposante carrière. Een terugblik op de loopbaan van de Chelsea-legende, die op het veld altijd een voorbeeld was.

De weergaloze carrière van John Terry: captain, leader, legend

Het officiële debuut van Terry voor Chelsea dateert alweer van de vorige eeuw. In 1998 kwam Terry in de ploeg voor Gustavo Poyet. De net achttien geworden verdediger vergezelde Ed de Goey en Gianfranco Zola in een Chelsea-team dat al ruim veertig jaar geen kampioen van Engeland was geworden.

Als kind van de club maakt Terry de opmars van Chelsea - mede mogelijk gemaakt door de financiële injectie van eigenaar Roman Abramovich - heel intens mee. Onder Claudio Ranieri groeien The Blues uit naar een topclub en José Mourinho maakt het karwei af. Met Terry als aanvoerder pakt Chelsea in 2005 het eerste landskampioenschap sinds 1955. Die trofee vormt slechts het begin van een prijzenregen die de carrière van Terry glans geeft. In totaal wint de Engelsman met Chelsea achttien hoofdprijzen.

In 2008 had Terry zichzelf dé kroon op zijn carrière kunnen bezorgen. Chelsea en Manchester United hadden elkaar in de Champions League-finale in Moskou in evenwicht gehouden en dus kwam het aan op strafschoppen. Na de misser van Cristiano Ronaldo voor United kon Terry het duel beslissen en zijn grote liefde Chelsea de eerste Champions League-trofee in de clubhistorie bezorgen. Maar hij gleed uit en schoot de bal tegen de paal. Omdat Edwin van der Sar vervolgens de inzet van Nicolas Anelka keerde, ging United er met de winst vandoor.

John Terry kan zijn tranen niet bedwingen nadat hij de kans heeft laten liggen om 'zijn' Chelsea de Champions League te bezorgen.
John Terry kan zijn tranen niet bedwingen nadat hij de kans heeft laten liggen om 'zijn' Chelsea de Champions League te bezorgen.

Terry was achteraf ontroostbaar, maar kreeg vier jaar later zijn revanche. Opnieuw kwam het in de Champions League-finale aan op strafschoppen, tegen Bayern München dit keer. En nu ging het wel goed voor Chelsea. Terry was dan wel geschorst voor de eindstrijd vanwege zijn knietje in de rug van Barcelona-aanvaller Alexis Sánchez in de halve finale, toch mocht hij als captain de Champions League-trofee optillen.

Na een imposante carrière komt Terry in zijn laatste jaar bij Chelsea minder aan spelen toe. Manager Antonio Conte is zich bewust van de status van zijn aanvoerder en gunt Terry een mooi afscheid met een invalbeurt tegen Sunderland. Zichtbaar geëmotioneerd neemt hij afscheid van het Chelsea-publiek met zijn vijfde kampioenstrofee in zijn hand.

Hoe veel Chelsea voor Terry betekent blijkt wel in de daarop volgende zomer. De 36-jarige verdediger is nog niet klaar om te stoppen en ziet een lucratieve overgang naar een exotisch land niet zitten. Een iets kleinere Premier League-club zou perfect voor hem zijn en hij krijgt ook meerdere aanbiedingen, maar Terry kan het simpelweg niet over zijn hart verkrijgen om tégen Chelsea te spelen. En dus kiest hij voor Aston Villa, dat op het tweede niveau uitkomt.

Bij Villa toont hij nog één seizoen zijn klasse, maar club en speler gaan daarna uiteen. Spartak Moskou biedt Terry nog een financieel zeer aantrekkelijk contract, maar na overleg met zijn familie besluit hij die aanbieding af te wijzen en zijn spelersloopbaan te beëindigen. In Engeland wordt zijn naam steeds nadrukkelijker in verband gebracht met een rol als assistent-trainer bij Aston Villa, nu Steve Bruce ontslagen is.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.