De vernederende teloorgang van de Zwitserse recordkampioen

Reacties

Grasshopper Club Zürich is met 27 titels een grote naam in het Zwitserse voetbal. Zondag werd een andere, duistere kant van de club zichtbaar.

De vernederende teloorgang van de Zwitserse recordkampioen

Een degradatie komt vaak hard aan, zeker als na zeventig jaar onafgebroken op het hoogste niveau een stap terug moet worden gedaan. De spelers van Grasshoppers beleefden zondag een volgend dieptepunt van een rampseizoen, waarin de 27-voudig Zwitsers kampioen roemloos ten onder ging.

'Het is een gitzwarte dag voor Grasshoppers, maar ook voor het hele Zwitserse voetbal', zei trainer Uli Forte na de nederlaag tegen Luzern, waardoor de laatste hoop op een Houdini-act verdween. 'Wat met de fans gebeurde, is een absolute no-go.'

De coach refereerde aan de oproer in het uitvak na ruim een uur. Kort na de 4-0 van Indriz Foca dreigde de harde kern van Grasshoppers het veld te bestormen. De ongeveer veertig fans eisten de kleding van de spelers op onder het mom 'jullie verdienen het niet dit shirt te dragen' en wilden dat die halfnaakt naar de kleedkamer zouden kruipen.

Die verlangde en deels ingewilligde vernedering - de spelers stonden hun shirts af - bleek de voorbode van een voortijdig einde van de wedstrijd. Scheidsrechter Alessandro Dudic zag geen andere optie dan het staken van de ontmoeting.

Grasshoppers kwam na het gestaakte duel met een statement, waarin het gedrag van de fans werd veroordeeld en het toegeven aan de eisen werd uitgelegd. 'Omdat de situatie dreigde te escaleren, hebben we in overleg met de autoriteiten de shirts afgestaan. De veiligheid van de spelers en de andere fans was voor ons het belangrijkste. Die beslissing betekent niet dat we daarmee het onsportieve en menselijk twijfelachtige gedrag goedpraten.'

De clubleiding vraagt de hulp van andere partijen, zoals justitie, politie en de bond, om de problemen het hoofd te bieden. 'Met sancties tegen de club is het niet opgelost. Je kan voetbalclubs, en het gaat daarbij niet alleen om Grasshopper Club Zürich, in deze situatie niet alleen laten.'

De kampioen van 2003 kan alle hulp gebruiken om niet ten onder te gaan aan de druk van een handjevol fans, die het blazoen van GC hebben besmeurd met hun verlangen de spelers op middeleeuwse manier te laten boeten voor de teloorgang van hun club, die door aanhoudende financiële problemen en bestuurlijke perikelen wegzakte in het (sportieve) moeras.

Super League

Stand Super League 2018/2019

Zwitserland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
7
FC Zürich
36
11
11
14
43-52
-9
44
8
FC Sion
36
12
7
17
50-55
-5
43
9
Xamax Neuchâtel
36
9
10
17
44-65
-21
37
10
Grasshoppers
36
5
10
21
32-71
-39
25
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.