De verbluffende solo die de Bayern-poort voor Van Gaal opende

Reacties

Het is deze zaterdag precies elf jaar geleden dat Grafite een van de mooiste goals in de Bundesliga-historie produceerde: een Alberto Tomba-iaanse slalom langs hulpeloze Bayern München-spelers. Terug naar 4 april 2009.

De verbluffende solo die de Bayern-poort voor Van Gaal opende
© Pro Shots

Een zeer wisselvallig Bayern München dat de innovatieve methodes van de nieuwe trainer Jürgen Klinsmann onderging, een Borussia Dortmund dat langzaam opkrabbelde na een existentiële crisis en een stuntende Bundesliga-debutant - 1899 Hoffenheim - dat zowaar de in Duitsland prestigieuze titel van Herbstmeister veroverde: het Bundesliga-seizoen 2008/09 boeide van begin tot eind.

VfL Wolfsburg speelde lange tijd een rol in de marge. De Volkswagenclub bekleedde halverwege het seizoen de negende plaats, maar zou sensationeel beslag leggen op de landstitel. Dat was vooral te danken aan de haast telepathische band tussen de aanvallers Grafite en Edin Dzeko, die werden gevoed door de begaafde spelmaker Zvjezdan Misimovic. Dzeko stond nog aan het begin van zijn loopbaan, de die jaargang dertig jaar wordende Grafite beleefde het seizoen van zijn leven. De Braziliaan, die in 2007 was overgekomen van Le Mans, pakte de landstitel, de topscorerstitel en de prijs van mooiste goal van het seizoen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het mirakel had plaats om 16.05 uur, toen Bayern München al aankeek tegen een 4-1 achterstand. De ploeg van Mark van Bommel, Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski had via Luca Toni nog razendsnel gereageerd op de 1-0 van Christian Gentner, maar stortte na rust als een kaartenhuis in elkaar. Dzeko en Grafite lieten zich beiden tweemaal fêteren als doelpuntenmaker en de tweede goal van de Braziliaan is het symbool geworden van de (tijdelijke) machtsovername in de Bundesliga.

Hakbal
Grafite dolde eerst Andreas Ottl en Christian Lell, waarna hij doelman Michael Rensing tegenkwam op zijn route naar de 5-1. De sluitpost had geen antwoord, maar nog altijd stonden drie Bayern-spelers tussen de ontketende Braziliaan en eeuwige roem in. Met een hakballetje dat tergend traag in het doel rolde, loste Grafite dit probleem op. Breno en Philipp Lahm probeerden te redden wat er te redden viel, maar werden simpelweg verrast. 'Dit is misschien wel de mooiste treffer ooit in de Bundesliga', sprak de iconische televisiecommentator Fritz von Thurn und Taxis.

Voor Bayern München zou de nederlaag catastrofaal blijken in de titelrace. Het bestuur nam dan ook enkele weken na de pijnlijke middag afscheid van Klinsmann. In de zoektocht naar een opvolger kwam het bestuur na een interim-periode onder Jupp Heynckes uiteindelijk uit bij Louis van Gaal, onder wiens leiding ook in Nederland een verrassende kampioen (AZ) werd gekroond in 2009.

Zvjezdan Misimovic, Edin Dzeko en Grafite jubelen met de schaal.
© Pro Shots
Zvjezdan Misimovic, Edin Dzeko en Grafite jubelen met de schaal.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.