De VAR is een alibi voor scheidsrechters

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week bespreekt verslaggever Chris Tempelman de VAR.

De VAR is een alibi voor scheidsrechters

Fons Groenendijk vreesde vóór de start van dit seizoen al dat hij een VAR-gevoelig ploegje bezat en zag dat afgelopen zaterdag bevestigd in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Na enkele minuten ging de bal op de stip nadat Tom Beugelsdijk zijn handen wat te nadrukkelijk gebruikte in een duel. En in de tweede helft stond Tim Breukers bij de 4-2 van de thuisploeg buitenspel, maar werd dit over het hoofd gezien door zowel de scheidsrechter als de Video Assistant Referee in Zeist. 'De VAR is nu de Vreselijke Arbitrale Ravage', foeterde de coach van ADO Den Haag.

Is de VAR een vloek of een zegen? Natuurlijk heeft de noviteit een aantal beslissingen op correcte wijze gecorrigeerd. De afgekeurde goal van VVV-Venlo, de rode kaart voor Joris van Overeem en de strafschop voor Ajax waren juiste ingrepen. Dat is pure winst ten opzichte van het verleden.

Tegelijkertijd zijn er ook enkele knelpunten. Zo stellen arbiters hun beslissing uit, in de wetenschap dat de beelden van de VAR duidelijkheid zullen verschaffen. Dat is het afschuiven van de verantwoordelijkheid. Bovendien worden daarmee ook niet alle fouten uitgesloten. Omdat het mensenwerk en dus interpretatie is. De VAR is niet onfeilbaar. Vraag dat maar aan Fons Groenendijk. Tegenover de goede beslissingen bestaan bijvoorbeeld ook zaken die over het hoofd worden gezien: de zware charge van Peter van Ooijen op de rechterenkel van Frenkie de Jong, het buitenspeldoelpunt van Heracles Almelo tegen ADO Den Haag... Bij dat laatste geval onthulde Bas Nijhuis dat de juiste camerapositie ontbrak omdat er minder camera's aanwezig waren in het Polman Stadion. Net zoals er bij Fortuna Sittard-PSV geen audio-verbinding mogelijk was met de VAR.

De VAR is in het leven geroepen voor eerlijkheid, dus het kan niet zo zijn dat er op ieder veld andere criteria gelden. Wat dat betreft moet er nog een belangrijke stap worden gezet. Op dit moment kijkt de scheidsrechter op zijn eigen tv-schermpje en neemt hij vervolgens zijn beslissing. Heel het stadion heeft verder geen idee waar de arbiter naar kijkt en waarop hij zijn beslissing baseert. Voor de duidelijkheid zou het helpen als de scheidsrechter via beeld en geluid kenbaar zou maken waarom hij iets besluit. Het is in andere sporten al ingeburgerd, maar een stap die in het voetbal nog moet worden gezet.

'Blom leek te onzeker om Huntelaar zelf een penalty te geven'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.