De trots is terug, dat is Gio's mooiste prijs

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Martijn Krabbendam over het afscheid van Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord.

De trots is terug, dat is Gio's mooiste prijs

Toen Feyenoord op 14 mei 2017 kampioen werd, huilde Giovanni van Bronckhorst. Niet omdat hij de eerste trainer was die de club in achttien jaar weer eens aan de landstitel had geholpen. Zijn tranen waren voor de trouwe supporters, die zo lang hadden moeten wachten op dat succes. Opgegroeid en opgeleid in De Kuip kende Van Bronckhorst als geen ander de hunkering en toen het grote geluk er eindelijk was en hij de vreugde op de tribunes zag en voelde, huilde hij met de mensen mee.

Misschien staat dat nog wel het meest symbool voor de trainer Giovanni van Bronckhorst: hij dacht nooit aan zichzelf.

In plaats van een boek uit te brengen en zijn rol in het succes te claimen, wilde Van Bronckhorst liever de foto’s hebben van het feest op de Coolsingel. De spotlights liet hij aan de jongere jongens en Dirk Kuijt. Zo bleef hij prijzen vieren, want aan zijn hand won Feyenoord er liefst vijf in vier jaar: behalve het kampioenschap ook twee keer de KNVB-beker en één Johan Cruijff Schaal.

Daarmee is Van Bronckhorst op nationaal niveau de meest succesvolle Feyenoord-trainer aller tijden, maar is hij dan ook de beste? Vermoedelijk niet. Hij kreeg van Feyenoord de kans het vak te leren in de praktijk en los van het succes ging dat met vallen en opstaan. Hij overleefde in zijn eerste seizoen zeven nederlagen op rij, een clubrecord dat iedere andere coach allang de kop had gekost. In de competitie eindigde hij na de titel twee keer ver achter Ajax en PSV, terwijl in het vertoonde spel de laatste jaren te vaak geen idee viel te ontdekken. Dat hij in januari besloot na dit seizoen te stoppen, was dan ook een logisch besluit en bovendien onvermijdelijk. Anders had Feyenoord dat moeten doen. Nu hield de trainer de regie tenminste in eigen hand.

VI's Martijn Krabbendam over de situatie bij Feyenoord.

Zondag zit Gio voor de laatste keer in de dug-out van De Kuip. Na afloop zal hij voor de camera verschijnen en wie hem een beetje kent, vermoedt dat hij opnieuw een traantje zal laten als hij naar de tribunes kijkt. Het Legioen zal opstaan en klappen.

Niet vanwege de landstitel, daarbij kwam Feyenoord niet in de buurt, en ook niet voor de KNVB-beker, die naar Ajax ging. Ze applaudisseren deze keer voor hem alleen, de gentleman-trainer die onder alle omstandigheden zichzelf bleef en met Feyenoord niet het beste voetbal speelde, maar de club wel leerde wat winnen is en daarmee de trots terugbracht in Rotterdam. Dát is de mooiste prijs die Van Bronckhorst heeft gewonnen en eentje voor altijd.

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.