De 'Taconazo' van Redondo op Old Trafford: geniale actie voor de eeuwigheid

Reacties

Het is een van de meest iconische acties in de historie van de Champions League: de hakbal waarmee Fernando Redondo zichzelf vrijspeelde en Rául bediende. Real Madrid won op 19 april 2000 uiteindelijk met 2-3 van titelverdediger Manchester United en zou later dat seizoen de Champions League winnen.

De 'Taconazo' van Redondo op Old Trafford: geniale actie voor de eeuwigheid

Deze zondag is het exact twintig jaar geleden dat Redondo bewondering oogstte van de internationale voetbalwereld met zijn fantastische actie. De Madrileense sportkranten staan er uitgebreid bij stil. Zo interviewde Marca ter herinnering van de Taconazo van Redondo enkele oud-ploeggenoten van de Argentijn. 'Over honderd jaar zal deze actie en die wedstrijd nog steeds worden herinnerd', omschrijft de Braziliaan Sávio het treffend.

Real en United waren destijds de laatste twee winnaars van de Champions League. De Madrilenen hadden in 1998 de eerste Europa Cup I sinds 1966 gewonnen door Juventus te verslaan in De Arena. Een jaar later schreven de mannen van Sir Alex Ferguson historie in Camp Nou door Bayern München met twee treffers in de absolute slotminuten van een zeker lijkende overwinning af te houden en de treble te completeren.

Het seizoen daarop troffen Real en United elkaar in de kwartfinale. Na de 0-0 in Madrid werd de return op Old Trafford legendarisch. En dus vooral vanwege die fantastische actie van Redondo, die het surplus aan klasse van de Argentijnse captain van Real typeerde en die avond symbool stond voor de superioriteit van Real. 'Het was een demonstratie, een perfectie wedstrijd in tactisch, fysiek en technisch opzicht', aldus Sávio.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met als hoogtepunt dus de actie van Redondo. 'De mensen hebben het vooral over de taconazo, maar wat ik het mooiste vind is zijn wisselwerking met Raúl en de pauze die hij neemt voordat hij de pass geeft waarmee hij hem vrijspeelt en laat scoren', stelt Fernando Hierro. 'Dat een middenvelder na het maken van zo'n actie nog de koelbloedigheid heeft om die pass te geven, is indrukwekkend. Het is een geniale actie.'

Het zegt veel dat de actie van Redondo zo'n hoog aanzien geniet bij een club met zo'n enorm rijke historie als Real. Toenmalig trainer Vicente del Bosque stelt dat de Argentijn destijds ook de speler met de grootste persoonlijkheid in de selectie van De Koninklijke was. 'Hij was de thermometer van het team, een inspirende speler. Hij had veel invloed op het spel van de ploeg en speelde het liefst in zijn eentje op het middenveld.'

De fraaie cover van AS: het moment dat Redondo op het punt staat Henning Berg te kijk te zetten.
De fraaie cover van AS: het moment dat Redondo op het punt staat Henning Berg te kijk te zetten.

Redondo was feitelijk spelmaker en controleur ineen en beperkte zich die dag overduidelijk niet tot zijn eigen positie, anders was de fraaie 0-3 nooit tot stand gekomen. 'Deze actie typeerde Redondo wie hij was als speler', weet Hierro. 'Een geniale speler, met een grote actieradius, met veel persoonlijkheid en met veel kwaliteit die hem tot een fantastische speler maakten. Middenvelders zoals hij zie je deze dagen niet meer.'

Redondo zelf kan eigenlijk niet geloven dat het alweer twintig jaar geleden is ('Dat moet een leugen zijn') dat hij en zijn ploeggenoten imponeerden op Old Trafford en zo afrekenden met United, dat vooraf als de favoriet werd gezien. 'Zij hadden een erg goede ploeg, waren de regerend kampioen en hadden al meer dan een jaar geen thuiswedstrijd verloren in de Champions League. Het was een geweldige wedstrijd met Old Trafford als fantastisch decor.'

19 april 2000, Manchester United - Real Madrid 2-3

Scoreverloop: 21. Keane (e.d.) 0-1, 50. Raúl 0-2, 52. Raúl 0-3, 64. Beckham 1-3, 88. Scholes (pen.) 2-3.
Opstelling Manchester United: Van der Gouw; Gary Neville, Berg (62. Sheringham), Stam, Irwin (46. Silvestre); Beckham, Keane, Scholes, Giggs; Yorke, Cole (62. Solskjaer).
Opstelling Real Madrid: Casillas; Míchel Salgado, Karanka, Iván Campo, Roberto Carlos; McManaman, Redondo, Iván Helguera, Sávio (62. Geremi); Morientes (71. Anelka), Raúl.
Beste Real Madrid sinds 2000: goals in overvloed met Zidane, Ronaldo en Ronaldo
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.