De sterren van het nieuwe seizoen in China

Reacties

De transfermarkt in de grootste competities zitten dicht, maar in China kan voorlopig nog gehandeld worden. De laatste jaren kwam er steeds meer Aziatisch geld in Europa terecht, wat zijn tegenwoordig de sterren in de Chinese Super League?

De sterren van het nieuwe seizoen in China

Neem je een kijkje op de lijst met recordtransfers in China, valt op dat de eerste dertig spelers op die lijst in de afgelopen vijf jaar naar Azië zijn gekomen. Op de 31ste plek staat veteraan Vágner Love, die in 2013 voor twaalf miljoen euro naar de Chinese competitie trok.

De Braziliaan Oscar voert nog steeds de lijst aan. Alweer twee jaar geleden maakte hij in de winter de overstap van Chelsea naar Shanghai SIPG voor zestig miljoen euro. Ook voor Hulk (55,8 miljoen) en Alex Teixeira (50) werden gigantische bedragen neergelegd.

De drie hierboven genoemde spelers zijn allemaal nog actief in China. In tegenstelling tot sterren als Jackson Martínez, Axel Witsel, Anthony Modeste en Gervinho bleven zij wel langer op het andere continent.

Oscar en Hulk werden vorig jaar kampioen met hun club en daarmee doorbraken ze de winstreeks van Guangzhou Evergrande. Die club werd liefst zeven keer achter elkaar kampioen. Guangzhou Evergrande is inmiddels ook niet meer de club van de grote namen uit Europa. Alleen een grote naam als Paulinho staat nog onder contract bij de onttroonde kampioen.

Ook deze winter trokken er weer diverse spelers van Europa naar China. Marouane Fellaini maakte vrijdag nog de transfer naar Shandong Luneng. Naar verluidt verdient Fellaini netto 43 miljoen euro als hij zijn contract uitdient. De Belg wordt in China teamgenoot van Graziano Pellè.

Wie ook in de winter van de Premier League naar de Super League ging was Mousa Dembélé. Hij verruilde Tottenham Hotspur voor Guangzhou R&F. De derde Belgische international actief in China is Yannick Carrasco, die deze winter werd gelinkt aan een stap naar bijvoorbeeld Arsenal. Zover kwam het niet, waardoor Carrasco nog steeds bij Dalian Aerbin speelt, samen met onder anderen Nicolás Gaitán.

Yannick Carrasco, met muts en vlag, viert feest na een overwinning.
Yannick Carrasco, met muts en vlag, viert feest na een overwinning.

Qua Nederlanders is het karig. Binnen de lijnen zijn er geen Nederlandse spelers actief, alleen Jordi Cruijff vertegenwoordigt ons land in de Super League. Hij werd in de zomer van 2018 aangesteld om Chongqing Lifan van degradatie te behoeden en dat lukte. Cruijff heeft bij de laagvlieger in China de beschikking over Alan Kardec, die in Europa weinig te vertellen had maar in China 33 keer scoorde in 65 competitieduels.

Op 1 maart begint het nieuwe seizoen in China en de regels rond buitenlanders zijn niet veranderd. Clubs mogen slechts vier buitenlandse spelers onder contract hebben staan en slechts drie van die buitenlanders mogen tegelijkertijd binnen de lijnen staan tijdens een officiële wedstrijd. Het valt uit onderstaand rijtje met sterren in China dan ook op dat geen enkele club meer dan drie grote namen onder contract heeft staan.

Speler Club
Renato Augusto Beijing Guoan
Cédric Bakambu Beijing Guoan
Jordi Cruijff (trainer) Chongqing Lifan
Alan Kardec Chongqing Lifan
Yannick Carrasco Dalian Aerbin
Nico Gaitán Dalian Aerbin
Paulinho Guangzhou Evergrande
Mousa Dembélé Guangzhou R&F
Javier Mascherano Hebei Zhongji
Ezequiel Lavezzi Hebei Zhongji
Ricardo Vaz Tê Henan Jianye
Ramires Jiangsu Suning
Alex Teixeira Jiangsu Suning
Éder Jiangsu Suning
Marouane Fellaini Shandong Luneng
Graziano Pellè Shandong Luneng
Fredy Guarín Shanghai Greenland Shenhua
Oscar Shanghai SIPG
Hulk Shanghai SIPG
Alexandre Pato Tianjin Songjiang
Sandro Wagner Tianjin Teda
Bekijk hier al onze video's
Meer Chinese Super League
Meer over Chinese Super League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.