De stalen zenuwen van Brands, dé winnaar van Deadline Day

Reacties

De stemming op Goodison Park is met dank aan Marcel Brands enorm omgeslagen. Everton wordt gezien als een van de winnaars van de transferperiode voor de Premier League-clubs. De van PSV overgekomen technisch directeur heeft zich tijdens zijn eerste zomer in Engeland bewezen als de koning van Deadline Day.

De stalen zenuwen van Brands, dé winnaar van Deadline Day

Lang leek het vooruitzicht voor Everton voor komend seizoen zeker niet rooskleurig. In de oefencampagne met liefst zeven wedstrijden werd slechts één keer gewonnen, met 0-22 van een Oostenrijkse laagvlieger. En halverwege juli wachtte de nieuwe manager Marco Silva nog op zijn eerste aankoop. De Portugees sprak toen de hoop uit nog minstens zes versterkingen te krijgen. Dat had veel weg van valse hoop, maar Brands heeft de verwachtingen van Silva meer dan waargemaakt.

Richarlison was de eerste aanwinst en is door de gezamenlijke periode bij Watford natuurlijk een oude bekende van de opvolger van Sam Allardyce. Het voormalige transferdoelwit van Ajax werd voor ruim 39 miljoen euro ingelijfd.

Brands deed vervolgens vooral zaken met Barcelona. Allereerst door met Lucas Digne een nieuwe linksback te halen als concurrent en alternatief voor boegbeeld Leighton Baines. Vlak voor de transferdeadline keerde Brands terug bij de Catalanen om nog eens te kunnen profiteren van het feit dat gesneden moest worden in de selectie van trainer Ernesto Valverde. Met André Gomes werd op Deadline Day een nieuwe spelmaker gevonden. De 25-jarige Portugees, die twee jaar geleden na de EK-winst met Portugal nog voor 37 miljoen euro gekocht werd door Barça, is gehuurd.

Het kwam zelfs tot een dubbeldeal met Barcelona op de slotdag van de transferperiode, want ook Yerry Mina maakte de oversteek naar Liverpool. Everton legde ruim dertig miljoen euro op tafel voor de 23-jarige Colombiaanse centrumverdediger, die bekendstaat om zijn sterke fysiek en kopkracht. Mina krijgt op Goodison Park in de defensie bovendien mogelijk nog gezelschap van Kurt Zouma. Everton heeft geprobeerd een huurdeal met Chelsea af te ronden voor de Franse centrumverdediger en wacht nu nog op groen licht van de FA.

Brands benutte verder op de laatste dag van de transferperiode nog een buitenkansje. Bernard is transfervrij overgekomen van Shakhtar Donetsk. De komst van de 25-jarige linksbuiten betekent voor Silva nog meer opties voor zijn aanvalslinie. De Portugees kiest waarschijnlijk voor een 4-3-3-systeem.

Nu voor Brands het belangrijkste werk erop zit kan hij vanaf de tribune toekijken hoe Silva het maximale uit de versterkte selectie probeert te halen. Het Premier League-seizoen begint voor The Toffees zaterdag met een uitwedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers (18.30 uur). Everton wil op lange termijn aansluiting vinden met The Big Six. Vorig jaar had de club als nummer acht van Engeland een achterstand van veertien punten op nummer zes Arsenal.

Blik hieronder nog eens terug op Deadline Day.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.