De spiegel van Kasper Dolberg

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Marco Timmer over wie verantwoordelijk is voor de neerwaartse spiraal waarin Kasper Dolberg is beland.

De spiegel van Kasper Dolberg

Dolberg verruilt Ajax deze week vrijwel zeker voor OGC Nice. Een vertrek uit Amsterdam dat voor alle partijen het beste is. Ajax ontvangt ruim twintig miljoen euro voor Dolberg, een bedrag dat met bonussen op kan lopen tot 25 miljoen. Niet slecht voor een spits die niet continu levert en die in 2015 voor nog geen 300 duizend euro overkwam van Silkeborg.

Toch zal het afscheid van Dolberg bij Ajax ook vervelend schuren. Liever hadden ze het 21-jarige talent tot volle bloei zien komen om hem vervolgens voor een bedrag dat minstens drie keer zo hoog is als het huidige te verkopen. Dat had ook gekund. Dolberg beleefde onder Peter Bosz namelijk een zeer succesvol jaar. In het seizoen 2016/17 scoorde de toen negentienjarige aanvaller 16 keer in 29 duels en maakte hij grote indruk in het Europa League-toernooi. Dat Overmars destijds een megabod van AS Monaco van vijftig miljoen afsloeg, is nu zuur, maar wel legitiem. De verwachtingen waren immers dat Dolberg zich spectaculair door zou ontwikkelen. Aan zijn voetbalkwaliteiten twijfelt bij Ajax ook helemaal niemand, zijn potentie is nog altijd enorm.

De vraag nu is waarom het in Amsterdam toch niet gelukt is met Dolberg. Vervelende blessures, het hoge verwachtingspatroon en sterke concurrentie spelen daarbij een rol. Maar het karakter van de Deen heeft hem de afgelopen jaren ook niet geholpen. Erik ten Hag zei na het duel met VVV-Venlo dat Dolberg van hem niet weg hoeft en dat hij graag beschikt over de spits als hij bereid is voor zijn plaats te vechten. Dat laatste is niet langer het geval. 'Ik wil weer de eerste spits zijn van Ajax', sprak Dolberg voor de competitie. Het blijken bij de eerste zucht tegenwind loze woorden. Duidelijk is dat Dolberg zich niet meer senang voelt in de speelwijze van Ajax waarin de aanvallers continu rouleren en nummer 10 Donny van de Beek heel vaak in de zone van Dolberg opduikt. Het zegt veel over de Deen dat hij die klacht pas zeer recent voor het eerst uitte.

Augustus is voor de toekomst van Ajax misschien wel dé belangrijkste maand. De club heeft de vele miljoenen van de Champions League nodig om te kunnen blijven groeien. Een trainer kan dan alleen spelers gebruiken op wie hij zeker kan bouwen. Met de wisselvallige Dolberg is dat lang niet altijd het geval. Die zal zoeken naar excuses waarom het niet is gelukt. Hij kan zijn blessures, het spelsysteem of het vertrouwen van de trainer benoemen. Maar onder aan de streep kan de spits slechts één iemand de schuld geven. Wie? Daarvoor hoeft Dolberg enkel een spiegel te kopen.

Bekijk hier al onze video's
Meer K. Dolberg
Meer over K. Dolberg
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.