De route van Ajax en PSV richting de CL-miljoenen

Reacties

Zoals bekend levert de landstitel Ajax geen ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League op. De Amsterdammers zullen twee voorrondes moeten overleven.

De route van Ajax en PSV richting de CL-miljoenen

Daarmee is de route voor Ajax richting het miljardenbal overzichtelijker dan dit seizoen, toen de Amsterdammers drie clubs moesten uitschakelen op weg naar de groepsfase. De halvefinalist van deze jaargang zal nu op 6 of 7 augustus beginnen aan zijn nieuwe campagne. Een week later is de return. Op 22 juli wordt geloot voor de derde voorronde.

Over de mogelijke opponenten valt nog weinig te zeggen, omdat het leeuwendeel van de clubs in de derde fase van de kampioensroute afkomstig is uit de tweede kwalificatieronde. Ajax en PAOK Saloniki zijn de enige clubs die in deel drie van de kampioensroute in zullen stromen.

Ajax rekende begin dit seizoen af met Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League.
Ajax rekende begin dit seizoen af met Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League.

De winnaars van de derde voorronde mogen zich opmaken voor de laatste kwalificatieronde, oftewel de play-offs. Young Boys en de nog onbekende kampioen van Tsjechië hoeven zich pas in dit stadium van het toernooi te melden. Ajax is overigens in elke fase van de voorronde geplaatst bij de loting.

PSV trapt het Europese seizoen af in de tweede voorronde, waarvoor op 18 juni wordt geloot en die op 23 en 24 juli van start gaat met de heenduels. Ook hierbij is het nog te vroeg om conclusies te trekken over het deelnemersveld. Wel kan het voor PSV - in een mogelijk later stadium - schelen als de nummer drie van Frankrijk (waarschijnlijk Olympique Lyon) rechtstreeks naar de groepsfase mag, iets dat gebeurt als Chelsea ten koste van Arsenal het Europa League-toernooi wint.

Vangnet
PSV en Ajax hebben sowieso een vangnet als ze stranden in de kwalificatie voor de Champions League. De Amsterdammers mogen zich opmaken voor de play-offs voor de Europa League als het misgaat in de derde voorronde. Wordt Ajax (of PSV) in de play-offs van de Champions League uitgeschakeld, dan mag het naar de groepsfase van de Europa League.

Voor PSV is de tweede voorronde in meerdere opzichten cruciaal. Komt de ploeg van Mark van Bommel die fase door, dan is het sowieso al verzekerd van een optreden in de groepsfase van de Europa League en dus van Europees voetbal tot de winterstop. Strandt PSV in de tweede voorronde, dan moet het instromen in de derde voorronde van het tweede Europese toernooi.

Tijdspad CL-kwalificatie:

Datum Gebeurtenis
18/06 Loting tweede voorronde
22/07 Loting derde voorronde
23/07 en 24/07 Heenduels tweede voorronde (PSV)
30/07 en 31/07 Returns tweede voorronde (PSV)
05/08 Loting play-offs
06/08 en 07/08 Heenduels derde voorronde (Ajax en mogelijk PSV)
13/08 Returns derde voorronde (Ajax en mogelijk PSV)
20/08 en 21/08 Heenduels play-offs (mogelijk Ajax en/of PSV)
27/08 en 28/08 Returns play-offs (mogelijk Ajax en/of PSV)
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.