De Roon windt zich op over scheidsrechter: 'Nog nooit zoiets gezien'

Marten de Roon verbaasde zich over de acties van scheidsrechter Antonion Mateu Lahoz in de kwartfinale tegen Argentinië. 'Hij was aan het smijten met kaarten, ik heb nog nooit zoiets gezien.' Toch rekent de teleurgestelde middenvelder de WK-uitschakeling vooral Oranje zelf aan.

ns
2 - 2
Argentinië
Argentinië

'Het is pure teleurstelling, als je je zo terugknokt en met penalty's verliest... De ene speler huilt, de ander zegt niets', aldus de Roon.

De Roon spreekt van een van de meest 'bizarre' wedstrijden uit zijn loopbaan. 'Het is moeilijk te analyseren nu. In de eerste helft was het niet goed van beide kanten. In de tweede helft kregen zij een penalty natuurlijk en dan denk je: Nu wordt het lastig. Met het inbrengen van Luuk de Jong en Wout Weghorst verande wel direct wat. Het pakte geweldig uit', doelt de middenvelder op de wonderlijke comeback van Oranje.

Op de vraag of Oranje ook in de verlenging aanvallender had moeten spelen, vindt De Roon het lastig een eenduidig antwoord te geven. 'Misschien hadden we door moeten gaan, de bal blijven pompen. Aan de andere kant was het een keuze om gas terug te nemen omdat we daarvoor heel veel energie hadden verspeeld.'

Ondanks een aantal kansen voor Argentinië bleef Nederland op de been, om in de penaltyreeks uiteindelijk wel ten onder te gaan. Hoewel het elftal zich nauwkeurig voorbereidde op een mogelijke penaltyreeks, verloor Nederland de loterij. 'Uiteindelijk kan je trainen wat je wil, maar op zo'n moment is er de druk. Ik kan alleen maar trots zijn op de jongens die de penalty's hebben genomen.'

Lees verder onder de post.

Klotegevoel
Wat voor De Roon nu rest is een 'klotegevoel'. 'Je gaat het toernooi in om wereldkampioen te worden. Het geloof in de groep was er vanaf het begin wel. De prestaties waren niet optimaal en daardoor was het geloof bij de fans en media dat ook niet. Maar het geloof bij de groep was er wel. We hadden iedere wedstrijd het gevoel dat we hadden kunnen winnen, omdat we niet verloren.'

De scheidsrechter hielp niet mee deze vrijdag, vindt De Roon. 'Hij was aan het smijten met kaarten, ik heb nog nooit zoiets gezien. Dan is het moeilijk om je kop erbij te houden. Voetbal is emotie. Maar de scheids was niet het probleem, wij hebben zelf de 2-2 gemaakt en zelf met penalty's verloren', zegt De Roon.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO. Nu 50% korting op VI PRO. De eerste 3 maanden voor slechts €4,99

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.