De rivaliteit in de Eredivisie wordt weer geprikkeld

Reacties

NEC maakte net als vorig seizoen een klapper op de transfermarkt door Oussama Tannane toe te voegen aan de selectie. De rivaliteit met Vitesse wordt zodoende weer geprikkeld, nog geen half jaar na de officiële terugkeer van Wilfried Bony op de Nederlandse velden. Hij maakte zijn comeback bij NEC, dat dus weer aan de haal gaat met een voormalig speler van de aartsrivaal. VI zet enkele andere pikante transfers op een rijtje.

De rivaliteit in de Eredivisie wordt weer geprikkeld
© NEC

Het is niet eens zo heel zeldzaam dat een speler voor zowel NEC als Vitesse uitkomt. Denk bijvoorbeeld vrij recentelijk nog aan Navarone Foor. Clubiconen hebben echter ook de reis van Arnhem naar Nijmegen – of omgekeerd – afgelegd. Patrick Pothuizen en Peter Wisgerhof speelden jarenlang in het shirt van NEC, maar begonnen hun carrière toch echt bij Vitesse. Pothuizen keerde na zes jaar NEC zelfs tijdelijk terug in Arnhem, maar dat werd geen succes. 'Ik had het gewoon niet moeten doen', gaf de oud-verdediger jaren later toe.

Noordelijker in Nederland heerst er natuurlijk ook voldoende rivaliteit. Tussen FC Groningen en SC Heerenveen bijvoorbeeld, maar ook tussen Heerenveen en SC Cambuur. Die laatste rivaliteit kwam tijdens deze transferperiode op een andere manier tot uiting op de transfermarkt. Zowel Heerenveen als Cambuur zat achter de handtekening van Andries Noppert aan, de keeper koos uiteindelijk voor Heerenveen.

Voor velen is de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord nog steeds dé rivaliteit van Nederland. In een artikel over pikante transfers in de Eredivisie kan het jaartal 1983 nooit ontbreken. In dat jaar maakte Johan Cruijff uit rancune de overstap van Ajax naar Feyenoord. Cruijf nam op ultieme wijze wraak door kampioen te worden in Rotterdam. Andersom is de overstap ook gemaakt, met als meest recente en stekende voorbeeld de transfer van Steven Berghuis naar Ajax. Hij kon door een gelimiteerde afkoopsom niet behouden worden door Feyenoord. Berghuis scoorde dit seizoen uiteindelijk achtmaal in de Eredivisie en miste slechts één competitiewedstrijd voor de Amsterdammers. Voor het komende seizoen hebben we de eerste transfer tussen Ajax en Feyenoord overigens ook al genoteerd: Danilo besloot gebruik te maken van zijn transfervrije status en heeft inmiddels voor vier jaar getekend in De Kuip.

Ook de keuze van Robin Pröpper valt onder het kopje recente, pikante transfers. De aanvoerder van Heracles Almelo koos voor FC Twente en dat kwam natuurlijk hard aan in Almelo. Het zoet van het falen mochten de fans van Heracles niet proeven: Pröpper schitterde juist bij FC Twente, bezorgde zijn nieuwe werkgever belangrijke punten met goals en plaatste zich via een vierde eindklassering rechtstreeks voor Europees voetbal.

Bovenstaande transfers zijn slechts een greep uit de vele pikante transfers die zijn voltooid in de Eredivisie-geschiedenis. Op VI PRO schreven we vaker over spraakmakende transfers in Nederland.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.