De reïncarnatie van Pippo Inzaghi

Reacties

AC Milan sluit een zinderende week vol emotie af met de Derby della Madonnina. De hoop is zondag gevestigd op een jonge publiekslieveling.

De reïncarnatie van Pippo Inzaghi

Na afloop van de bekerthriller op woensdag tegen Lazio ving een fotograaf de twee componenten van ontlading in één beeld: opluchting en euforie. Ook bij aanvoerder Leonardo Bonucci (30) en Patrick Cutrone (20) is het besef ingedaald: na alle teleurstellingen stellen we weer wat voor.

Het duo heeft een bijzondere band - Bonucci ontfermt zich als een broer over Cutrone - en staat symbool voor de mix van ervaring en Italiaanse jeugd waarmee Milan nog ongeslagen is in 2018. Een andere heerlijke constatering voor de Rossoneri is dat de club haar gezicht terug heeft. Dat gezicht wordt gevormd door trainer Gennaro Gattuso en Cutrone, die met recht op de voorgrond trad bij het feestje met de meegereisde aanhang.

Cutrone was al tijdens de neergang van Vincenzo Montella het lichtpuntje. De ontslagen Italiaan gooide de twintigjarige spits voor de leeuwen. Hoewel Milan 63 miljoen euro investeerde in aanvallers André Silva en Nikola Kalinic, stak Montella hoogstpersoonlijk een stokje voor het vertrek van Cutrone.

Na de voorbereiding, waarin Cutrone twee keer scoorde tegen Bayern München, zette Montella zijn hakken in het zand: de spits mocht niet op huurbasis naar Crotone. Vorig seizoen haalde Montella hem al bij het eerste elftal. In zijn laatste jaargang in de jeugd maakte Cutrone liefst 43 doelpunten in 67 wedstrijden.

De spits was voorbestemd voor San Siro. Cutrone is een lokale held, afkomstig uit Como, een stadje nabij Milaan dat bekend staat om het prachtige Comomeer. Terwijl Filippo Inzaghi zijn oerdrift voor doelpunten de vrije loop liet, vond Milan daar een achtjarige spits met hetzelfde kenmerk. 'Hij stak toen al met kop en schouders boven de anderen uit, zowel fysiek als technisch', aldus Vincenzo Piggi, destijds president van Paradiense, de jeugdclub van Cutrone, tegenover Italiaanse media. 'Hij vormde zelf een halve ploeg.'


Inzaghi en Milan-spitsen na zijn pensioen

NaamPeriodeDuelsGoals
Filippo Inzaghi2001-2012300126
Giampaolo Pazzini2012-20158624
Mario Balotelli2013-20167733
Jérémy Ménez2014-20164620
Carlos Bacca2015-heden*7734
Patrick Cutrone2017-heden3414
*verhuurd aan Villarreal

Van 2012 tot 2014 leerde Cutrone op Milanello van Inzaghi de fijne kneepjes van het vak. Cutrone scoort met al zijn ledematen, hij is het leven na Inzaghi bij AC Milan. 'Cutrone denkt alleen aan Milan en doelpunten', aldus Inzaghi. 'Met zo’n instelling kan hij komen waar hij wil.' Cutrone vult aan: 'Op het veld staat het team op de eerste plaats, maar een wedstrijd waarin ik niet scoor maakt me toch boos.'

Dit is het seizoen van zijn doorbraak. Onder Gattuso krijgt Cutrone de gewenste aanvoer vanaf de flanken door de traptechniek van Hakan Çalhanoglu en Suso. Daardoor bracht hij zijn totaal vorige week zondag naar veertien goals in alle competities, tijdens de eerste zege van Milan bij AS Roma sinds 2009, het jaar van de laatste Scudetto.

'Hij moet niet afgeleid raken door het feit dat hij de jongste Milan-speler ooit is die zoveel scoort', aldus Gattuso, die nog een vaderlijk advies in huis heeft. 'Hij moet hard werken en uitrusten. Ik hoop dat hij een mooie vriendin vindt, zodat hij kan rusten en de liefde kan bedrijven.' Gattuso hoeft Cutrone zondag weinig in te fluisteren. In zijn eerste duel met Internazionale, de kwartfinale in het bekertoernooi, maakte hij de winnende treffer.

27 december 2017: Cutrone viert zijn goal tegen Inter met Bonucci. In de tussentijd verloor Milan niet.
27 december 2017: Cutrone viert zijn goal tegen Inter met Bonucci. In de tussentijd verloor Milan niet.

Zondag stapt er een spits het veld op die te laat geboren lijkt. La Squadra Azzurra worstelt al jaren met een aanhoudende spitsendroogte. Interim-bondscoach Luigi di Biagio kent Cutrone uit de jeugdelftallen en zal hem ongetwijfeld selecteren.

Nog belangrijker: na jaren van mislukte pogingen tot wederopstanding onder Chinese leiding kunnen de tifosi zich weer identificeren met hun elftal, Cutrone voorop. Rugnummer 63 van Cutrogol is een eerbetoon aan zijn vader Pasquale, geboren in 1963. Maar het is ook - toeval of niet - een fraaie knipoog naar het jaar van de eerste Europacup I van de club en de nummers 6 en 3, die uit respect voor clublegendes Paolo Maldini en Franco Baresi niet meer gedragen worden.

De opwaartse spiraal van Cutrone en Milan valt samen met de diepe val van Inter, dat vorige week de 2-0 zege op Benevento vierde alsof het een topper betrof. De realiteit was dat de ploeg in eigen huis door de hekkensluiter met regelmaat van het kastje naar de muur werd gestuurd.

Inter greep in 2006 naast Cutrone. Twaalf jaar later is het geen trivialiteit meer dat hij niet in het blauw-zwart, maar in het rood-zwart speelt. Alle voortekenen zijn goed voor Milan en Cutrone, die na afloop van de derby broeder Bonucci zal opzoeken. Uit teleurstelling of ontlading.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.