De pijnlijke rekensom van een nederlaag: PSV loopt miljoenen mis

Reacties

De uitschakeling van PSV in de play-offs van de Champions League heeft ook gevolgen voor de financiële huishouding van de club. In de Europa League wordt er een stuk minder verdiend dan in het elitetoernooi.

De pijnlijke rekensom van een nederlaag: PSV loopt miljoenen mis
© Pro Shots
PSV
PSV
0 - 1
Glasgow Rangers
Glasgow Rangers

De berekeningen stonden al klaar, via de startpremie en de coëfficiëntenlijst had PSV in één klap 25 miljoen euro bij kunnen schrijven bij plaatsing voor de Champions League. Het ging woensdagavond echter mis tegen Rangers FC. Al sinds begin juli staat voor de Europa League een startbedrag van 3,63 miljoen euro vast. Dit bedrag krijgen alle clubs die deelnemen aan de groepsfase van de Europa League. Overigens krijgt lang niet elke club de volle 3,63 miljoen en dat komt door de coronacrisis.

De UEFA betaalde in het seizoen 2019/20 volledige premies uit, terwijl er dat seizoen met een ingekort format werd gewerkt. Er bleef een flinke schadepost achter, maar om de clubs niet in de problemen te brengen veranderde de UEFA niets aan de uitbetalingen. Dit was echter geen gift, waardoor de UEFA tot 2025 een korting van een paar procent op alle premies doorvoert. Het komt erop neer de startpremie van 3,63 naar 3,4 miljoen gaat, met een inhouding van 230 duizend euro.

Het volledige deelnemersveld van de Europa League staat nog niet vast, maar een voorzichtige coëfficiëntenberekening is te maken. De UEFA hanteert een tienjarige lijst met daarop het totaal aantal coëfficiëntpunten per club. Hoe hoger een club staat, hoe meer aandelen een club krijgt. PSV staat op de lijst op een 37ste plek, maar er zijn uiteraard clubs die boven PSV staan en niet meedoen aan de Europa League. Na het wegstrepen van diverse Champions League-deelnemers komt PSV op een zesde of zevende plek uit, afhankelijk van of Olympiakos Piraeus zich plaatst. PSV komt uit op een bedrag van 3,432 miljoen als de Grieken wel meedoen aan de Europa League-groepsfase of 3,564 miljoen als het Olympiakos niet lukt.

Tot zover de duidelijke cijfers. Vanuit Europa kan PSV ook nog geld verwachten op basis van de market pool, maar de cijfers daarvan zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat PSV het bedrag van de market pool met Feyenoord moet delen. Wat PSV van de prestatie-euro's krijgt, heeft de club helemaal zelf in de hand. Tijdens de groepsfase is elk gelijkspel 210 duizend euro waard, elke winstpartij is goed voor een bonus van 630 duizend. Daarnaast krijgen groepswinnaars een bonus van 1,1 miljoen, de nummer twee van de groep verdient 550 duizend.

Bedrag
Startpremie 3,4
Coëfficientenpremie 3,432 of 3,564
Market pool Nog niet bekend
Totaal: 6,832 of 6,964
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.