De Oude Dame moet een sexy diva worden, maar dan wel zonder Allegri

Reacties

Massimiliano Allegri neemt na vijf seizoenen afscheid als trainer van Juventus. Nog een thuisduel met Atalanta Bergamo (zondag) en een bezoekje aan Sampdoria (volgende week) en zijn tijd in Turijn zit erop. De club wil eindelijk eens af van het berekenende imago, maar dat gaat gebeuren zonder Allegri. Zijn vertrek wordt in Italië als logisch en noodzakelijk gezien.

De Oude Dame moet een sexy diva worden, maar dan wel zonder Allegri

Het satirische tv-programma Striscia la Notizia deelde vrijdagavond de spottend bedoelde Gouden Tapir uit aan Allegri, wiens afscheid bij Juventus eerder op de dag wereldkundig werd gemaakt. Hoewel het bepaald geen vleiende prijs is - de award wordt uitgereikt aan bekende Italianen die op wat voor manier dan ook in hun hemd zijn gezet - nam Allegri rustig en vriendelijk de tijd om verslaggever Valerio Staffelli te woord te staan.

Die begon met een plaagstoot. Allegri legde vorige week nog uit dat hij al zes maanden bezig was met plannen maken voor het Juve van volgend seizoen. 'Hoe is dat nu: zes maanden aan iets werken, om vervolgens aan de kant te worden geschoven?', was de openingsvraag. Allegri reageerde met een grijns. 'Zes maanden? Dat denk je maar! Ik heb vijf jaar lang aan dit elftal gewerkt, maar zo gaat het nou eenmaal in de voetballerij.'

Vervolgens ging de trainer ook wat serieuzer in op zijn situatie, met name op de toekomst. 'Wat ik nu ga doen? Naar huis, en daarna naar de zee voor een rustperiode.' Over zijn eigen opvolger had hij nog niet nagedacht. 'Ik heb geen idee wie het wordt, maar Juventus is een geweldige club, dus ze zullen ongetwijfeld met een geweldige trainer komen. Hoe dan ook: dit waren voor mij vijf prachtige en liefdevolle jaren.'

Italiaanse media noemen Maurizio Sarri (voorheen Napoli, nu Chelsea), Antonio Conte (clubloos), Pep Guardiola (Manchester City) en Diego Simeone (Atlético Madrid) als mogelijke opvolgers. Diezelfde Italiaanse media berichten eveneens volop over de redenen van het vertrek van Allegri. Als eerste worden de contractonderhandelingen genoemd. Allegri lag nog tot 2020 vast en wilde daar minimaal twee jaar bij, inclusief een aanzienlijke salarisverhoging. Dat zag de clubleiding niet zitten.

Daarnaast was ook de samenstelling van de selectie een twistpunt, iets waarnaar Allegri met zijn 'zes maanden-opmerking' aan refereerde. Waar de trainer vond dat zijn spelersgroep nieuw bloed nodig had en dat hij daarvoor flink zou moeten investeren, vond de technische leiding dat het elftal genoeg kwaliteiten bezit om serieus mee te doen om de Champions League-eindoverwinning. Vicevoorzitter Pavel Nedved en technisch directeur Fabio Paratici vonden op hun beurt juist dat er eerder een nieuwe speelstijl moest komen, meer nog dan nieuwe spelers.

Fabio Paratici en Pavel Nedved.
Fabio Paratici en Pavel Nedved.

Want in dat spel van Juventus zat de laatste jaren maar weinig ontwikkeling. Alles en iedereen binnen de club is zwaar ontevreden over de uitschakeling door Ajax in de Champions League en door Atalanta Bergamo in het toernooi om de Coppa Italia. Vooral de manier waaróp Juve werd geëlimineerd, wekt volgens Italiaanse media ergernis. Stilstand is achteruitgang, zeker in Turijn. Allegri laat zijn onevenwichtige selectie berekenend voetballen, ondanks de aanwezigheid van een surplus aan kwaliteit. Bovendien rouleert hij te veel: allemaal redenen waardoor er al vijf jaar nauwelijks verbetering in het voetbal zit.

Honger naar avontuur
Juventus veranderde in de laatste jaren volop. Er is een nieuw en hypermodern stadion, het traditionele zwart-wit gestreepte shirt is op de schop gegaan en er kwam zelfs een nieuw logo. Omstreden beslissingen, maar ontegenzeggelijk dapper. Een instelling die nu ook eens moet worden vertaald naar het veld, zo wordt geschreven. Weg met het stroperige, risicoloze spel; Juventus moet een dominante aanvalsmachine worden. De Oude Dame moet veranderen in een sexy diva.

In alle vijf seizoenen dat Allegri aan het roer stond, werd de club landskampioen. Daarnaast veroverde hij vier keer de Coppa Italia en twee keer de Supercoppa, en was hij in 2015 en 2017 verliezend finalist in de Champions League. Maar die honger naar avontuur die in alle geledingen van de club meer en meer begint te leven, zorgt ervoor dat de laatste prijs van Allegri in dienst van Juventus de Gouden Tapir wordt. Bepaald geen hoofdprijs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.