De opvallende stats van Frenkie de Jong: 'Het beste moet nog komen'

Reacties

De spotlights moesten worden gedeeld, na de 5-2 zege van Barcelona op Real Betis. Antoine Griezmann blonk uit, Gerard Piqué speelde zijn 500ste wedstrijd voor de Catalanen, Carles Pérez scoorde tijdens zijn thuisdebuut, met de zestienjarige Ansu Fati kwam er een piepjonge debutant binnen de lijnen en zelfs twee afwezigen (Lionel Messi en Luis Suárez) werden volop besproken. Voor Frenkie de Jong was het een anonieme en onwennige avond.

De opvallende stats van Frenkie de Jong: 'Het beste moet nog komen'

Dat trainer Ernesto Valverde (net als vorige week) een basisplaats overhad voor De Jong, was het goede nieuws van de avond. Dat de Nederlander bij zijn Camp Nou-debuut links op het middenveld moest spelen, en daardoor ook vaak als hangende linksbuiten opdook, was wat minder nieuws voor De Jong. Van de van Ajax overgekomen middenvelder werd verwacht dat hij zijn stempel snel kon gaan drukken bij Barcelona, maar door zijn nieuwe positie lukte hem dat zondagavond juist geen moment.

De balcontacten van Frenkie de Jong tegen Real Betis.
De balcontacten van Frenkie de Jong tegen Real Betis.

Een blik op de statistieken bewijst dat. Opta zette alle balcontacten van De Jong op een rijtje (zie rechts), een overzichtje waaruit blijkt dat De Jong vooral op een voor hem onwennige plek aan de bal kwam. De linkerflank is overduidelijk niet de natuurlijke habitat van de spelmaker. Waar hij bij Ajax een van de twee meer controlerende middenvelders was in een systeem met de punt naar voren, speelt Barcelona met de punt naar achteren, waardoor De Jong als linkermiddenvelder dieper komt te staan. Dat had alles te maken met de entree van controleur Sergio Busquets, met wie de Nederlander voor het eerst samenspeelde.

Niet alleen de (qua locatie) kwaliteit van zijn balcontacten valt op, ook de kwantiteit wekt wat verbazing. De Jong kreeg de bal tegen Real Betis slechts 73 keer in zijn bezit, het minste van alle Barça-basisspelers. Desondanks zijn Spaanse media mild in hun oordeel. El Mundo Deportivo schrijft bijvoorbeeld: 'Tijdens zijn officiële debuut in Camp Nou kreeg hij één schietkans, maar hij durfde de trekker niet over te halen. De Jong was belangrijk bij het 'hoog' druk zetten van Barcelona, maar het beste moet nog komen: er is nog volop ruimte voor groei.'

Dat zal dan toch vooral moeten gebeuren op een andere positie. Dat de kwaliteiten van De Jong vooral in het begin van de opbouw en op een wat centralere positie liggen, meer dan in een aanvallende positie op een van de twee flanken, is helder. De kans dat hem eenzelfde pad als Philippe Coutinho - een speler die doodongelukkig werd omdat hij niet goed werd gebruikt, en inmiddels verhuurd is aan Bayern München - wacht, is dan ook klein. Want ook Valverde kent de kwaliteiten van De Jong.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.