De opleving van Gabigol: mislukking onder De Boer, held in Brazilië

Reacties

Van grote flop bij Internazionale naar held van Flamengo én Brazilië. Gabriel Barbosa heeft met zijn glansrol in de finale om de Copa Libertadores zijn wederopstanding voltooid. Het geeft nieuwe hoop dat de potentie er in Europa nog ooit uitkomt.

De opleving van Gabigol: mislukking onder De Boer, held in Brazilië
© Pro Shots
Flamengo
Flamengo
2 - 1
River Plate
River Plate

Wat zal Frank de Boer hebben gedacht bij het zien van de beelden van de grootste wedstrijd van het jaar in Zuid-Amerika? Een hoofdrol voor Barbosa, die met twee goals in de slotfase hoogstpersoonlijk voor de ommekeer zorgde tegen River Plate. Zo werd Flamengo dankzij een huurling van Internazionale de beste van het continent. Toch keek in Milaan niemand er van op dat Barbosa opnieuw verhuurd werd. Het weer uitlenen van de Braziliaan was een niet meer dan logisch gevolg van zijn zo povere prestaties in Europa.

Zomer 2016
Terug naar de zomer van 2016. Bij Inter is er de hoop dat de aanval op Juventus opnieuw geopend kan worden. De club geeft op de transfermarkt ruim 159 miljoen euro uit om de vernieuwing van het elftal mogelijk te maken. Als regisseur van het vernieuwde Inter wordt De Boer aangesteld, met als hoop dat hij voor aanvallend voetbal en succes kan zorgen. Kersvers EK-winnaar João Mário is de duurste aankoop met een transfersom van veertig miljoen euro, daarachter volgt Barbosa met een bedrag van 29,5 miljoen euro. Inter hoopt de nieuwe Ronaldo te hebben opgehaald in Brazilië, maar Gabigol blijkt in werkelijkheid meer in het rijtje van Kerlon en Kleberson te passen. Een Braziliaans wonderkind dat eenmaal in Europa geen schim van zichzelf is.

Barbosa speelt in zijn eerste seizoen in Italië in totaal tien wedstrijden en scoort slechts één keer, pas in februari, tegen Bologna. De Boer is dan al een tijdje ontslagen als Inter-trainer en zijn conclusie over de jonge Braziliaan is duidelijk: het talent is simpelweg nog niet goed genoeg voor een Europese topclub. Dat de clubleiding Barbosa wel in actie wil zien, maakt de situatie lastig. 'Die spits bleek helemaal niet zo goed te zijn, maar de druk werd wel opgevoerd om hem op te stellen, terwijl die jongen het team alleen maar zwakker maakte', blikt zaakwaarnemer Guido Albers later terug op de samenwerking tussen De Boer en Barbosa.

Niet alleen De Boer krijgt de aanvaller niet aan de praat. Barbosa heeft structureel problemen in Europa, zo blijkt als hij bij de start van het tweede seizoen aan Benfica verhuurd wordt. De Portugezen hebben na vijf duels al genoeg gezien en sturen hem terug. Bij Inter en Benfica vragen ze zich af wat er in hemelsnaam gebeurd is met de ooit zo talentvolle spits, de Braziliaan die zo belangrijk was bij het winnen van de olympische titel, de goalgetter die al op zijn zestiende op het hoogste niveau debuteerde en bij Santos razendsnel de bijnaam Gabigol verdiende. Niet voor niets is Ronaldo lovend als Inter zijn jonge landgenoot vastlegt: 'Ik volg de nieuwe Braziliaanse talenten nu al een tijdje. Gabigol is een geweldige speler en meer dan klaar voor een grote club in Europa.'

© Pro Shots

Inmiddels is in Brazilië wel weer gebleken dat de woorden van Ronaldo niet alleen op hoop gebaseerd waren. Het snelle handelen, de koelbloedigheid voor het doel en het neusje voor de goal; in eigen land heeft de Inter-huurling het allemaal weer teruggevonden. Eerst bij Santos, nu bij Flamengo. Voor de Braziliaanse supporters is het helemaal niet zo verrassend dat hij uitgroeit tot de held van de finale. Voorafgaand aan de finale staat hij al op 29 goals uit 37 duels, een verbluffende balans, zeker voor degenen die hem bij Inter hebben zien spelen.

In de finale waarin Flamengo in de eerste helft aanvallend totaal onmachtig is, zorgt Barbosa voor de ommekeer. In de 89ste minuut sluipt hij bij zijn directe tegenstander weg, waarna hij alert reageert bij de voorzet van Giorgian De Arrascaeta. Daar blijft het niet bij, in de 92ste minuut is Gabigol opnieuw de gevierde man. Het droomseizoen is daarmee echt compleet.

Tegenover Braziliaanse media laat de hoofdrolspeler na afloop weten het allemaal nog amper te beseffen. 'Ik ben ongelooflijk blij, het is een historische dag. Ik wil God ontzettend bedanken, net als mijn familie, de staf en de supporters. Het is een prachtig jaar geweest, een jaar dat ik nooit meer zal vergeten en dat bewaard zal blijven in de geschiedenis van de club.'

Bij Flamengo is de hoop al uitgesproken dat Barbosa definitief kan worden vastgelegd. De vraagprijs van Internazionale zal na zaterdagavond zeker niet zijn gezakt. De 23-jarige Braziliaan heeft nog een contract tot medio 2022 in Milaan, waar Antonio Conte mogelijk de volgende is die gaat proberen de Europese droom van Barbosa realiteit te maken. De Boer weet als geen ander hoe lastig dat is. Gevraagd naar zijn voormalige pupil zegt hij bij FOX Sports: 'Bij ons kwam hij bekend te staan als 'Gabi-No-Goal'.

Kampioen
Voor Flamengo is het een ongelooflijk feestweekend geworden. Na het winnen van de Copa Libertadores op zaterdag werd de ploeg van Jorge Jesus zondag zonder zelf in actie te komen ook kampioen van Brazilië. Door de nederlaag van Palmeiras tegen Grémio (1-2) is Flamengo niet meer te achterhalen door de concurrentie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Gabigol leeft de ultieme droom van Messi, Suárez en Cavani'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.