De ontdekker van Haller: 'Ajax gaat veel plezier aan hem beleven'

Reacties

Ajax heeft er goed aan gedaan om Sébastien Haller over te nemen van West Ham United. Dat is de mening van FC Utrecht-scout Didier Martel, die de spits in Frankrijk ontdekte.

De ontdekker van Haller: 'Ajax gaat veel plezier aan hem beleven'
© Pro Shots

Martel speelt een cruciale rol in de carrière van Haller, eind 2014 ontdekt hij hem tijdens een wedstrijd tussen de reserves van Nîmes Olympique en Auxerre. 'Ik kwam eigenlijk voor een andere speler, maar werd gegrepen door de kwaliteiten van Sébastien', herinnert Martel zich nog. 'Terwijl hij slechts vijf minuten speelde. Hij was zelfs wissel bij de reserves, maar in die paar minuten dat ik hem zag, maakte hij echt indruk.'

Haller is volgens Martel, die zelf tot 122 duels in de Eredivisie kwam, beter geworden sinds zijn vertrek bij FC Utrecht. 'Hij is in de Premier League en de Bundesliga een completere spits geworden. Ik denk dat hij met zijn spel prima bij Ajax past. Hij heeft zichzelf ontwikkeld tot een veelzijdige aanvaller, maar als eindstation blijft hij een zekerheid. Ik denk dat Ajax veel plezier aan hem gaat beleven.'

Met een omweg beleeft ook FC Utrecht nog plezier aan Sébastien Haller, via de solidariteitsbijdrage die moet worden afgedragen na de transfer. Vijf procent van de afkoopsom wordt verspreid over de oude standplaatsen waar de speler tussen zijn 12de en 23ste doorbracht. Haller speelde tussen zijn 21ste en 23ste in de Domstad. Dat komt neer op een aandeel van één procent in de transfersom van 22,5 miljoen euro. Oftewel 225 duizend euro.

Grote winnaar van deze deal is trouwens niet FC Utrecht, maar Auxerre. Haller speelde er zeven jaar en de Fransen hebben daardoor recht op 3,5 procent van de transfersom. Vele jaren na zijn afscheid komt in Auxerre ineens bijna acht ton uit de lucht vallen. Opleiden blijkt lonend. In 2019 pakten beide clubs ook al een dikke solidariteitsvergoeding toen Haller voor vijftig miljoen van Eintracht Frankfurt verkaste naar West Ham United.

Lees in de nieuwe VI of op VI PRO hoe de transfer van Sébastien Haller naar Ajax tot stand kwam.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.