De nieuwe achtervolging op coëfficiëntconcurrent Oostenrijk

Reacties

De coëfficiëntenstrijd tussen Nederland en Oostenrijk ligt nog maar net achter ons of de volgende begint alweer. De Eredivisie-kampioen van 2020 gaat hoogstwaarschijnlijk rechtstreeks de groepsfase van de Champions League in, maar het nieuwe seizoen in Europa is alweer begonnen. En dus wordt er al gevoetbald voor de startbewijzen in 2022. Eigenlijk begint Nederland weer van voren af aan.

De nieuwe achtervolging op coëfficiëntconcurrent Oostenrijk

Het afgelopen seizoen ligt nog vers in het geheugen: de Nederlandse teams moesten een flinke achterstand ten opzichte van Oostenrijk goedmaken om die belangrijke elfde plek op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Ondanks de vroege uitschakeling van AZ, Feyenoord en Vitesse in Europa werd de coëfficiëntenstrijd met Oostenrijk gewonnen. De kampioen van 2020 gaat de groepsfase van de Champions League in, mits de winnaar van het miljardenbal zich via de eigen competitie plaatst voor het toernooi.

Met het nieuwe seizoen schuiven de prestaties op de coëfficiëntenlijst weer een jaargang op en dat heeft gevolgen voor de positie van Nederland. In het seizoen 2014/15 pakten de Nederlandse clubs een gemiddelde van bij elkaar opgeteld zes punten voor op de UEFA-lijst, terwijl Oostenrijkse clubs nog geen vier punten pakten. Dit voordeel is Nederland nu dus kwijt, waardoor in de huidige stand van zaken de inhaalrace weer van kracht is.



Op dit moment hebben Nederlandse of Oostenrijkse clubs nog geen wedstrijden afgewerkt in Europa, maar Oostenrijk heeft al punten gepakt op de coëfficiëntenlijst. Red Bull Salzburg is dit seizoen zeker van deelname aan de groepsfase van de Champions League en heeft daardoor al vier bonuspunten in de tas. Dit komt neer op 0,8 punt voor Oostenrijk op de lijst met coëfficiënten.

Het verschil tussen nummer elf Oostenrijk en achtervolger Nederland op de coëfficiëntenranglijst bedraagt op dit moment 1,575 punt. Daarmee is de klus een stuk minder zwaar dan vorig jaar rond deze periode. Toen was het verschil tussen Oostenrijk en Nederland - dat toen veertiende stond - liefst 3,1 punt.

Feit is wel dat Nederland de hulp van zijn clubs goed kan gebruiken. Vorig seizoen werd er geteerd op de Champions League-prestatie van Ajax, het is maar de vraag of de Amsterdammers weer zo'n sterk Europees seizoen kunnen afleveren. Het is de komende tijd aan Ajax, AZ, Feyenoord, FC Utrecht en PSV om broodnodige punten binnen te halen op de coëfficiëntenlijst.


Tijdspad kwalificatieperiode Nederlandse clubs

Datum Gebeurtenis
23-jul PSV - FC Basel
25-jul AZ - BK Häcken
25-jul FC Utrecht - Zrinjski Mostar
30-jul FC Basel - PSV
1-aug BK Häcken - AZ
1-aug Zrinjski Mostar - FC Utrecht
06/08 en 07/08 Heenduels derde voorronde CL (Ajax en mogelijk PSV)
8-aug Heenduels derde voorronde EL (Feyenoord, mogelijk AZ en FC Utrecht)
13-aug Returns derde voorronde CL (Ajax en mogelijk PSV)
15-aug Returns derde voorronde EL (Feyenoord, mogelijk AZ en FC Utrecht)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.