De moeizame weg naar de top van Ajax-laatbloeier Calvin Bassey

Reacties

Ajax trok deze zomer de portemonnee voor de komst van Calvin Bassey, die pas op relatief late leeftijd opviel bij scouts van Leicester City. Zeven jaar geleden overwoog de verdediger zelfs nog om te stoppen met voetbal. Nu ziet Bassey vooral de voordelen van zijn moeizame weg naar de top.

De moeizame weg naar de top van Ajax-laatbloeier Calvin Bassey
© Pro Shots

Bassey (22) groeide op in Oost-Londen, waar hij voor verschillende amateurteams uitkwam. Op zijn vijftiende was hij nog altijd niet opgepikt door een profclub. Het geloof dat hij nog betaald voetbal zou kunnen gaan spelen, werd daardoor steeds kleiner. Bassey besloot om zich nog meer op zijn schoolopleiding te gaan richten, toen er opeens een belletje van Leicester City kwam.

The Foxes wilden Bassey een kans geven en de mandekker greep die kans maar wat graag aan. Hij verhuisde in zijn eentje naar Leicester en maakte twee jaar geleden de overstap naar Rangers FC, waar Bassey een miljoenentransfer naar Ajax verdiende. Technisch manager Gerry Hamstra vergeleek het pad van de zomeraankoop met dat van Jaap Stam en Virgil van Dijk.

'Dat zijn hele grote spelers', zegt Bassey deze week in een groot interview met VI. 'Ik moet nog veel bewijzen, maar mijn verleden als laatbloeier klopt zeker. Ik zie het nu vooral als voordeel, want het heeft me mentaal ook veel opgeleverd. Andere spelers zaten op jonge leeftijd al in een jeugdopleiding van een profclub, waar alles top was geregeld. Ik heb mijn eigen weg moeten vinden, stond op zaterdagen op amateurvelden in Londen waar de faciliteiten beperkt waren, maar het pure voetbal aanwezig was. Daar genoot ik van. De liefde voor het spel zit heel diep en ik heb nooit opgegeven.'

'Mijn honger is nooit gestild geweest, ik moest en zou het halen', vervolgt Bassey. 'Een weg vol hobbels en tegenslagen, maar zo heeft het moeten zijn. Het heeft mij gevormd tot de voetballer die ik nu ben. En daar ben ik trots op. Alle jongetjes in Londen willen profvoetballer worden, mij is het gelukt en ik speel nu bij het grote Ajax. Ik kan niet wachten om mezelf op het veld te laten zien.'

Lees het volledige interview met Calvin Bassey in de VI van deze week, of online via VI PRO:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.