De miljoenen die voor Ajax op het spel staan in Athene

Reacties

Als Ajax zich dinsdagavond voor het eerst sinds het seizoen 2005/06 plaatst voor de achtste finale van de Champions League, passeren de inkomsten uit het miljardenbal de grens van zestig miljoen euro. VI.nl zette voor het recente uitduel met Benfica de positieve financiële gevolgen al op een rij en brengt die cijfers richting het uitduel met AEK Athene nogmaals onder de aandacht.

De miljoenen die voor Ajax op het spel staan in Athene
Bij een overwinning op AEK plaatst Ajax zich voor de knock-outfase van de Champions League. Als de Amsterdammers op een gelijkspel blijven steken of verliezen, moeten zij wachten op het resultaat bij Bayern München - Benfica. Deze wedstrijd wordt na het duel van Ajax afgewerkt. Als Benfica niet wint bij Bayern, gaat Ajax sowieso een ronde verder.

Ajax wist begin dit seizoen toen het zich plaatste voor de groepsfase al dat het verzekerd was van circa 42,5 miljoen euro aan inkomsten. Dat bedrag was gebaseerd op de startpremie die alle deelnemers krijgen, de miljoenen die de Amsterdammers krijgen op basis van de nieuwe UEFA-coëfficiëntenlijst voor clubs, de marketpool voor verkochte uitzendrechten per land en de recettes van de drie thuisduels met AEK Athene, Benfica en Bayern München.

Basisinkomsten Ajax uit CL

Inkomstenbron Bedrag
Startpremie 15,25 miljoen
Coëfficiëntenlijst 18,836 miljoen
Market pool 2,5 miljoen
Recettes 6 miljoen
Totaal 42,586 miljoen

Doordat Ajax inmiddels twee keer heeft gewonnen en twee keer heeft gelijkgespeeld is daar nog ééns 7,2 miljoen euro bij gekomen. Per overwinning in de groepsfase krijgt een club immers 2,7 miljoen euro uitgekeerd, terwijl een gelijkspel negen ton oplevert. Boekt de ploeg van Erik ten Hag in Athene de derde groepszege, dan incasseert de club niet alleen een winstpremie maar ligt er ook 9,5 miljoen euro klaar voor het bereiken van de knock-outfase.

Uitgaande van het scenario dat Ajax zich op eigen kracht plaatst en dus wint van AEK, zou het in vijf CL-wedstrijden dus alleen al 19,4 miljoen euro aan extra inkomsten bij elkaar kunnen spelen. Het contrast met PSV, dat in de loodzware poule met Barcelona, Internazionale en Tottenham Hotspur tot nu toe slechts een punt pakte en dus pas negen ton aan extra inkomsten uit wedstrijdpremies verwierf, zou wat dat betreft enorm zijn.

Hoe belangrijk plaatsing voor de achtste finale in de Champions League in financieel opzicht is, blijkt ook als we de eventuele opbrengst daarvan vergelijken met die bij een ticket voor de zestiende finale van de Europa League. De nummers drie van de CL-groepsfase stromen na de winterstop in die fase van het tweede Europese toernooi in. Kwalificatie voor de laatste 32 van de EL levert elke club een half miljoen euro op.

De premies die te verdienen zijn tijdens het verdere verloop van de Europa League vallen eveneens in het niet bij de veel lucratievere Champions League. Een finaleplaats levert alles bij elkaar tien miljoen euro op, bijna evenveel als er in het miljardenbal dus al klaarligt bij het bereiken van de achtste finale. Het maakt eens te meer duidelijk welke belangen er dinsdagavond op het spel staan als Ajax het opneemt tegen AEK Athene.

Premies knock-outfase CL en EL

Fase CL EL
Zestiende finale - 0,5
Achtste finale 9,5 1,1
Kwartfinale 10,5 1,5
Halve finale 12 2,4
Finale 15 4,5
Winst* 7,5 7,5
Totaal 54,5 17,5

* De winnaars van de CL en EL krijgen vier miljoen euro winstpremie en 3,5 miljoen euro voor deelname aan de strijd om de Europese Super Cup, in totaal 7,5 miljoen euro.

Ajax speelt voor poen, punten en prestige in Athene
UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep E UEFA Champions League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
6
4
2
0
15-5
+10
14
2
Ajax
6
3
3
0
11-5
+6
12
3
Benfica
6
2
1
3
6-11
-5
7
4
AEK Athens
6
0
0
6
2-13
-11
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.