De man die de EK-kansen van Luuk de Jong laat slinken

Reacties

Luuk de Jong speelde elke wedstrijd mee bij het Oranje van Frank de Boer. Vier van de zes wedstrijden zelfs de hele wedstrijd, twee keer als invaller. Maar terwijl Wout Weghorst in Duitsland de ene na de andere bal binnen schiet, daar zijn de speelminuten van De Jong schaars in Sevilla. En dat is de schuld van één man: topschutter Youssef En-Nesyri.

De man die de EK-kansen van Luuk de Jong laat slinken
© Pro Shots
Sevilla
Sevilla
1 - 0
Huesca
Huesca

Het was voor De Jong een opluchting van jewelste toen hij op 27 januari twee keer scoorde in het Copa del Rey-duel met Valencia (3-0). 'Het scoren was voor mij erg belangrijk. Het is niet makkelijk voor me op dit moment. Youssef speelt goed de laatste weken en dat is het belangrijkste. Ik geef honderd procent als ik de kans krijg', zei de dertigjarige Oranje-spits na dat duel. In de competitiewedstrijden moet hij het echter al drie wedstrijden op rij doen met een volledig duel op de bank en in de halve finale van het bekertoernooi tegen Barcelona kreeg En-Nesyri eveneens de voorkeur.

Daarmee is de 23-jarige spits uit Marokko dé reden voor enige kopzorgen bij De Jong. Waar de Nederlander op 10 juli 2020 nog de grote man was met twee goals in de Europa League-finale en En-Nesyri het moest doen met een korte invalbeurt, daar zijn de rollen inmiddels volledig omgedraaid in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

Dit seizoen is En-Nesyri al goed voor dertien goals in 21 wedstrijden en daarmee maakte alleen Luis Suárez (vijftien) er meer. De belangstelling voor de Marokkaanse spits nam daarmee logischerwijs toe de laatste maanden. West Ham United wilde hem na het vertrek van Sébastien Haller naar Ajax dolgraag naar de Premier League halen. Na zijn hattrick van 23 januari tegen Cádiz had En-Nesyri echter slecht nieuws voor West Ham én De Jong: 'Ik blijf voorlopig hier. Ik ga nergens heen, ik wil het seizoen hier afmaken. Sevilla is een geweldige club, ik wil hier zijn', zei En-Nesyri tegen Movistar+.

De Marokkaan is immers ook pas bezig aan zijn eerste volledige seizoen bij Sevilla. In het seizoen 2016/17 debuteerde hij in het betaald voetbal bij Málaga. Daar kon hij met vier goals in 25 wedstrijden niet voorkomen dat die club in het seizoen 2017/18 degradeerde uit La Liga. En-Nesyri zelf bleef wel behouden voor het hoogste voetbalniveau in Spanje. Leganés strikte de aanvaller. Daar maakte hij in zijn eerste seizoen negen goals in 31 wedstrijden en na vier goals in achttien wedstrijden in zijn tweede Leganés-seizoen wist Sevilla genoeg: de club legde in de winterse transferperiode de afkoopsom van twintig miljoen euro voor hem neer om het aanstaande vertek van Javier Hernández naar Los Angeles Galaxy op te vangen.

Met vier goals in achttien wedstrijden was het eerste halve Sevilla-seizoen van En-Nesyri nog niet indrukwekkend te noemen en een vaste basisplaats verdiende hij dan ook nog niet. Toen De Jong in de Europa League-finale tegen Inter ook nog de grote man werd, voelde de Marokkaan de bui al hangen. 'Maar', zo schreef Marca in januari, zes maanden na de Europa League-finale. 'Het vuur dat De Jong in het begin van het seizoen aanwakkerde, is uit. Door de goals van En-Nesyri is de spits naar de bank gedegradeerd. De Jong laat zich te weinig zien. Niet met goals, maar ook niet met goede wedstrijden. De Jong heeft simpelweg goals nodig', aldus het Spaanse medium over De Jong en En-Nesyri, die negen goals maakte in zijn laatste acht La Liga-wedstrijden.

Zaterdag wacht voor Sevilla de thuiswedstrijd tegen Huesca, de club waartegen En-Nesyri eind november misschien wel coach Julen Lopetegui aan het denken heeft gezet. Tegen die club kreeg De Jong namelijk een van zijn laatste basisplaatsen terwijl En-Nesyri een kwartier voor tijd inviel en de winnende maakte: 0-1. Sindsdien mocht De Jong in twaalf wedstrijden nog maar drie keer starten. Een situatie waar de Nederlander met het oog op het EK graag snel verandering in zal brengen. Maar of En-Nesyri van plan is minder te gaan scoren...

Vr 12 feb. 2021

Za 13 feb. 2021

Zo 14 feb. 2021

Ma 15 feb. 2021

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.