De magie van het shirt van Alessandro Del Piero

Reacties

Gedurende de maand van het Italiaanse voetbal licht VI elke dag een Serie A-icoon uit. Deze editie gaat over Alessandro Del Piero, legende van Juventus.

De magie van het shirt van Alessandro Del Piero

Sommige voetbalshirts hebben een mysterieuze aantrekkingskracht. Vanaf het moment dat je het ziet hangen, laat het je niet meer los. De kleuren, het merk en de spelersnaam; alles klopt. Dat shirt moet je gewoon hebben.

Ik had dat in de zomer van 1997 bij het Juventus-shirt van Alessandro Del Piero. Ik kende hem slechts van flitsen op televisie, maar daarin had hij op mij een verpletterende indruk gemaakt. Alles deed hij met klasse en stijl, nooit raakte hij uit balans. Del Piero was onaantastbaar, ongenaakbaar. Hij kon dribbelen, creëren en scoren. Hij was een spits-plus. Dus toen ik als negenjarig ventje op een markt ergens in Griekenland zijn shirt zag hangen, was ik op slag verliefd.

Alleen was mijn vakantiezakgeld niet toereikend en mijn moeder niet te vermurwen. Dagen zeurde ik aan haar hoofd. Dat ik dat shirt móést hebben. Dat alle jongens op de voetbalclub zo'n mooi shirt hadden, behalve ik. Dat Del Piero echt dé speler van dit moment was. Hele vakantiedagen stonden in het teken van het beargumenteren van het belang van deze aankoop. Ik had de moed al bijna opgegeven, tot ik met een wanhoopspoging in de roos schoot. Ik mocht het shirt hebben als cadeau voor mijn verjaardag van drie weken daarna.

Die hele vakantie heb ik het shirt niet meer uitgedaan. Ik ging als Del Piero het strand op, de stad in, uit eten en slapen. Als de beheerder van het appartementencomplex mij 'Alessandro' noemde, glom ik van trots. Ik was er al snel van overtuigd: met nummer 10 op je rug is alles mooier.

Een jaar lang was het tricot van Del Piero mijn beste vriend, tot ik tijdens een volgende vakantie verliefd werd op een ander shirt. Del Piero ging de kast in, om er slechts sporadisch weer uit te komen. Toen ik twaalf jaar geleden uit huis ging om te studeren, heb ik het shirt achteloos weggegooid. Het is een van de domste dingen die ik ooit gedaan heb.

Gelukkig leeft de herinnering voort, aan het magische shirt en aan de ongenaakbare voetballer.

Spelerspaspoort Alessandro Del Piero
Periode Club Wedstrijden Doelpunten
1991-1993 Padova 14 1
1993-2012 Juventus 513 208
2012 Sydney FC 48 24
2014 Delhi Dynamos 10 1
Palmares Alessandro del Piero
Prijs Jaar
Champions League 1996
Europese Super Cup 1996
Serie A 1995, 1997, 1998, 2002, 2003, 2012
Coppa Italia 1995
Supercoppa Italiana 1995, 1997, 2002, 2003
Wereldtitel 2006
De ultieme Italië Special

De Italië Special ligt vanaf 1 november in de winkel. Hij is ook te bestellen in de VI Webshop.
Bestel de Italië Special

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.