De Ligt versus De Vrij: EK-tentamen onder Scudetto-hoogspanning

Reacties

Matthijs de Ligt was bij Oranje lange tijd een absoluut zekerheidje centraal achterin, zoals zijn club Juventus ook jarenlang een zekerheidje was voor de Italiaanse landstitel. Maar nu het gerenoveerde Internazionale zich vrij nadrukkelijk in de strijd om de Scudetto heeft gemengd, klopt ook Stefan de Vrij op de Oranje-deur. De vrienden/concurrenten/collega's treffen elkaar zondagavond in dé Serie A-kraker bij uitstek.

De Ligt versus De Vrij: EK-tentamen onder Scudetto-hoogspanning
© Pro Shots
Juventus
Juventus
2 - 0
Internazionale
Internazionale

Je zou het met alle onrust rondom beide teams bijna vergeten, maar zondagavond staat er in Turijn een regelrechte titelclash op het programma. Bij Juventus waren ze de afgelopen dagen echter nog even bezig met de nasleep van het verloren Champions League-duel met Olympique Lyon, terwijl ze bij Internazionale vol in de Corona-stress zaten. Vanwege het ook in Noord-Italië uitgebroken virus werd het thuisduel met Sampdoria van vorige week afgelast, terwijl de Europa League-ontmoeting met Ludogorets donderdagavond om diezelfde reden in een leeg Giuseppe Meazza werd gespeeld. Nu krijgt ook Juventus hiermee te maken.

Er zal zondagavond namelijk opnieuw sprake zijn van een leeg en sfeerloos stadion. Geen kolkend Allianz Stadium vanwege de angst voor het Corona-virus. Desondanks staat het duel onder hoogspanning. De laatste jaren was Juventus oppermachtig in de Serie A. De laatste acht (!) landstitels gingen allemaal naar Turijn, met achtereenvolgens vier, negen, zeventien, zeventien, negen, vier, vier en elf punten voorsprong op de nummer twee. Op bijna driekwart van het seizoen staat het er anders voor: Juve heeft maar respectievelijk één en drie verliespunten minder dan Lazio en aanstaand tegenstander Inter.

De Italiaanse titelstrijd wordt vanuit Nederland met speciale aandacht gevolgd, dankzij de aanwezigheid van twee van 'onze' centrumverdedigers. Het duel van zondag wordt vanuit Oranje oogpunt namelijk ook zeker een treffen tussen De Ligt en De Vrij. Niet alleen de gemiddelde voetbalfan zal reikhalzend uitkijken naar de topper, ook bondscoach Koeman volgt het duel met speciale interesse. Virgil van Dijk is zijn aanvoerder en er is niemand die aan zijn EK-basisplaats twijfelt, maar wie gaat er naast de Liverpool-stopper spelen?

Even een blik op de cijfers van dit seizoen. Juventus kreeg tot nu toe 24 tegengoals in 25 wedstrijden, Internazionale kreeg er 22 in 24 duels. In al die wedstrijden speelde De Vrij aanzienlijk meer dan De Ligt: 1.915 om 1.560 speelminuten. Saillant detail is overigens dat beide spelers twee competitiegoals maakten, waarvan ze er eentje lieten aantekenen in de stadsderby tegen de aartsrivaal. De Vrij kopte raak tegen AC Milan (4-2 winst), terwijl De Ligt hoogstpersoonlijk goed was voor de 0-1 zege bij Torino.

© Pro Shots

Het grootste verschil zit 'm in de mate waarin ze (on)omstreden zijn, ook in de media. Vooral na zijn optreden (met goal) tegen AC Milan kreeg De Vrij de nodige lof toegezwaaid. 'Hij speelt dit seizoen fenomenaal en ook in de derby bevestigde hij dat hij nooit fouten maakt', schreef La Gazzetta dello Sport bijvoorbeeld. 'Op een avond als deze is er meer nodig en dat bracht De Vrij.' En de Corriere della Sera schreef: 'Lange tijd leek Inter een lekke, zinkende boot, waarbij De Vrij met een emmertje het overtollige water er weer uit schepte.'

De Ligt heeft het dit seizoen nog wat moeilijk. Dat is niet gek, gezien het verschil in ervaring. De pas twintigjarige ex-Ajacied is bezig aan zijn eerste jaar in Italië, terwijl De Vrij (28) al sinds de zomer van 2014 (eerst bij Lazio) in de Serie A actief is. Dat laastgenoemde vaker speelt dan zijn jongere collega, is niet vreemd. Zoals het ook niet raar is dat er af en toe nog een schoonheidsfoutje in sluipt bij De Ligt. Maar over het algemeen maakt de topaankoop van Juventus een behoorlijk stabiele indruk.

Koeman zal het allemaal met plezier aanzien. Naast wereldtopper Van Dijk heeft hij de beschikking over een wereldtalent én een van de beste verdedigers van de Serie A. Het is de vraag wie er op het EK naast Van Dijk zal gaan spelen. Als De Vrij zijn topvorm blijft doortrekken, is hij een serieuze kandidaat. Maar als De Ligt in de laatste maanden van dit seizoen laat zien waarom hij gehaald is door Juve, dan is de kans groot dat Koeman hem niet uit de Oranje-basis haalt. Een verandering van systeem zou de kopzorgen in één klap kunnen oplossen. Mede door de blessure van Memphis Depay gaan er steeds meer stemmen op om Oranje 5-3-2 (of 3-5-2) te laten spelen. In dat systeem zou er ruimte zijn voor Van Dijk en nóg twee centrumverdedigers.

Nog los van hoe Koeman zijn aanval gaat inrichten, en welke gevolgen dat heeft voor het aantal verdedigers: de keuzeheer zal de resterende topduels in de Serie A, Europa League en Champions League met argusogen bekijken. Het topduel van zondag is voor zowel De Ligt als De Vrij dan ook geen examen, maar een eerste tentamen kan het zeker genoemd worden.

Het programma in speelronde 26 van de Serie A:


Za 29 feb. 2020

Zo 1 mrt. 2020

Zo 8 mrt. 2020

Ma 9 mrt. 2020

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
26
5
7
76-43
+33
83
2
Internazionale
38
24
10
4
81-36
+45
82
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
98-48
+50
78
4
Lazio
38
24
6
8
79-42
+37
78
5
AS Roma
38
21
7
10
77-51
+26
70
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.