De laatste van Theo Koomen, Griekse Schapenkop en zegeloos Helmond Sport

Reacties

De best bezette eerste divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een aantal ambitieuze clubs die op willen vallen. Wat valt ons op? Een kijkje in de keuken, opvallende zaken uitgelicht en besproken.

De laatste van Theo Koomen, Griekse Schapenkop en zegeloos Helmond Sport

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde 8 en we blikken vooruit naar speeldag 9. Met in aflevering 8 aandacht voor de historische Twente-MVV van ruim 34 jaar geleden, een Griekse ex-Arsenal-speler bij FC Dordrecht, het nog altijd zegeloze Helmond Sport en de beloftentopper tussen Jong PSV en Jong Ajax.

Eerbetoon aan Koomen
FC Twente-MVV van 4 april 1984 zal voor altijd de wedstrijd blijven die terug doet denken aan de legendarische verslaggever Theo Koomen. Hij deed voor NOS Langs de Lijn verslag van de wedstrijd en kwam 's avonds op weg naar huis in botsing met een tegenligger. Koomen, ook bekend als reporter in de Tour de France, overleed op 54-jarige leeftijd. Zijn laatste woorden die op de radio te horen waren, geven perfect weer wie hij was.

De eindfase van Twente-MVV van 34 jaar geleden uitgeschreven. Als eerbetoon aan Theo Koomen: 'En daar is het einde aangekondigd. Nee. Geen einde. Een vrije schop op de rand van het strafschopgebied. Jongens, ze zeggen wel eens: Hitchcock had het niet niet beter kunnen bedenken. Nou echt, het had ook niet gekund, ik maak hier een film mee zonder weerga en dat in de Eerste Divisie. En dan zeggen ze wel eens, er wordt misschien matig gevoetbald. Nou, geef mij dit voetbal maar. Ik hou van zo'n avondje FC Twente. Ik hou van zo'n avondje Enschede. Ik hou van zo'n avondje tussen FC Twente en MVV. Stand is 1-2 in het voordeel van de Maastrichtenaren. Wie gaat dwars door de gele muur heen? Wat een muur en dat levert een corner op, jawel. Want via de gele muur belandt de bal over de achterlijn. Een corner. Vijfenveertig minuten en veertig seconden, 45 seconden gespeeld. Scheidsrechter Mulder kijkt bedenkelijk op zijn horloge. Dat vind ik althans bedenkelijk, want wat mij betreft mag het nog een half uur duren. Wat mooi zeg, wat fantastisch mooi. Moet die bal voorkomen, komt-ie, hoog voor het doel getrokken, wie gaat hem koppen? Niemand kan er meer bij, althans die van Twente denk ik zo. Jawel, nog een mogelijkheid. Birkedal, Birkedal. Nee hoor, hij fluit af. Dit was het fluitsignaal. Het eindsignaal.'

Sirtaki aan de Krommedijk
De Keuken Kampioen Divisie herbergt onontdekte schatten. Jonge buitenlandse spelers hopen hun loopbaan te lanceren in Nederland. Of we over een aantal jaren nog van ze horen, weet nu niemand. Zo zal het ook gaan met Savvas Mourgos, een twintigjarige Griek die dit seizoen rondloopt bij FC Dordrecht. In de eerste wedstrijden van het seizoen viel hij – net als heel Dordrecht – nog nauwelijks op, maar tijdens de eerste seizoenszege van de Schapenkoppen was hij met twee treffers de man die de Dordtse driepunter mogelijk maakte. Mourgos schoot een zelf verdiende strafschop onberispelijk binnen en haalde doeltreffend uit van afstand.

Mourgos lijkt een ouderwetse luie nummer 10. Een Zuid-Europese, technisch vaardige speler die tactisch nog veel moet leren. Zonder bal een last voor een ploeg, met bal een absolute toegevoegde waarde. Hij kwam in Griekenland uit in de jeugdopleiding van Panionios en werd op zestienjarige leeftijd door Arsenal opgepikt. Als speler voor de toekomst, maar een echte doorbraak zat er niet in. Norwich City leek een beter podium, maar het Engelse voetbal en Mourgos lijkt niet de ideale combinatie. Dordrecht huurt hem nu van Norwich. De laatste twee wedstrijden laat trainer Gérard de Nooijer de Griek als een valse spits tussen zijn twee aanvallers opduiken. Het zou wel eens de ideale positie kunnen zijn voor Mourgos. Dordrecht wil meer na de eerste zege, Mourgos is een wapen. Tijd voor Sirtaki aan de Krommedijk.

Helmond Sport op herhaling
Helmond Sport is de enige profclub in Nederland die nog altijd wacht op de eerste overwinning van het seizoen. Na acht wedstrijden heeft de dit seizoen gestarte hoofdtrainer Rob Alflen met zijn ploeg vijf keer gelijkgespeeld en drie keer verloren. De twijfel heeft al toegeslagen in Helmond, het 4-3-3-systeem is ingeruild voor een 4-4-2-bezetting, het zoeken naar de juiste spelers op de juiste posities is nog in volle gang. Succes heeft het allemaal nog niet opgeleverd. Opvallend is dat ook vorig seizoen Helmond Sport geen duel won in de eerste acht ontmoetingen van het seizoen. Met recht een traditionele slow-starter dus.

Een jaar geleden leverde dat wel de laatste plaats op, omdat er slechts drie keer gelijkgespeeld werd en vijf wedstrijden verloren gingen. Ook RKC Waalwijk en FC Volendam wonnen vorig seizoen overigens niet in de acht eerste ontmoetingen, maar zij speelden vaker gelijk. Als de vergelijking met vorig seizoen zich doorzet dan volgt vrijdag de eerste zege. Jong AZ was tijdens de vorige jaargang het slachtoffer en werd op speeldag 9 met 1-3 verslagen. Nu is Telstar het aangewezen slachtoffer. Een nieuwe kans op de eerste zege in eigen huis.

Altijd goals in beloftentopper
Komende maandag staat voor de elfde keer een ontmoeting tussen Jong PSV en Jong Ajax in de eerste divisie op het programma. Sinds de beloften van de Eindhovenaren en de Amsterdammers meedoen op het tweede vaderlandse niveau won Jong PSV twee van de vijf thuiswedstrijden, eindigde het treffen één keer in een gelijkspel en won Jong Ajax tweemaal. In Amsterdam is de balans: een keer winst voor Jong Ajax, twee keer gelijk en twee zeges voor Jong PSV.

In de tien gespeelde wedstrijden viel altijd een doelpunt. Een garantie voor goals dus, deze mini-topper. Vorig seizoen won Jong PSV met 0-3 bij Jong Ajax en Jong Ajax met 0-3 bij Jong PSV. De Amsterdamse doelpuntenmakers in Eindhoven waren in september 2017 Mateo Cassierra, David Neres en Zian Flemming. Alle drie zijn ze tegenwoordig in de Eredivisie actief. In maart van dit jaar maakten Matthias Verreth, Lennerd Daneels en Nicolai Laursen de Jong PSV-goals in Amsterdam. Zij hebben nog geen Eredivisie-minuten op hun cv staan.

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag 9: de wonderschone uithaal van Mauro Júnior van Jong PSV tijdens de comeback van de Eindhovenaren bij Roda JC, de treffer van de Griekse Dordtenaar Savvas Mourgos en de fraaie knal van Jong FC Utrecht-belofte Rayan El Azrak.

Bekijk hier de drie mooiste treffers van de afgelopen speelronde.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.