'De Kuip staat in brand, maar de directie vindt het vooral lekker warm'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Martijn Krabbendam over Martin van Geel, die een voorbeeld kan nemen aan de zelfkritische Mitchell van der Gaag.

'De Kuip staat in brand, maar de directie vindt het vooral lekker warm'

Mitchell van der Gaag is niet te benijden. De trainer zal spijt hebben dat hij zijn zorgvuldig opgebouwde loopbaan op het spel heeft gezet met een avontuur bij NAC Breda. Al tijdens de voorbereiding zag hij het gebrek aan kwaliteit, dat twee transferperioden later onveranderd is gebleven. Van der Gaag heeft genoeg om over te klagen, maar blijft een gentleman. Na de 0-4 nederlaag tegen FC Utrecht van afgelopen zaterdag stond hij pal voor zijn falende spelersgroep. Áls er al iemand schuldig moet zijn, dan hij maar.

Ook een dag later, te gast aan De Tafel van Kees bij FOX Sports, keek Van der Gaag kritisch naar zichzelf. Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden. Behalve de zwakke selectie is NAC een kerkhof vol gesneuvelde beleidsbepalers, waar momenteel niemand weet wie de baas is. In zo'n geval richt alles zich op de trainer, de man die elke week voor de camera's staat. Somebody has got to take the blame. Van der Gaag loopt er niet voor weg. 'Het zou heel raar zijn als ik in de spiegel kijk en denk: Ik doe alles goed.'

Naast hem zat Martin van Geel, de technisch directeur van Feyenoord. Zijn situatie is al even ongemakkelijk. De club is voor alle prijzen al uitgeschakeld en moet nog maar derde zien te worden. Op Van Geels beleid is dan ook veel aan te merken, zoals onder meer het aan- en verkoopbeleid, de zoektocht naar een trainer en het gebrek aan perspectief bij jonge spelers die, doordat Feyenoord niet deelneemt aan de piramide, wedstrijden onder weerstand missen.

Het contrast was schrijnend. Na de zelfkritische analyse van Van der Gaag zat Van Geel zich uit te putten in excuses. Het kwam erop neer dat de hele wereld gek is geworden, behalve de beleidsbepalers bij Feyenoord. Onlangs praatte algemeen directeur Jan de Jong in Studio Voetbal ook al alles recht wat krom was en toonde Van Geel nog eens verder hoe in zichzelf gekeerd de organisatie van de club uit Rotterdam-Zuid eigenlijk is. En hoe ze daar blijkbaar elke feeling met de realiteit zijn kwijtgeraakt. De Kuip staat in brand, maar de directie vindt het vooral lekker warm.

Afgelopen maandag hield Van der Gaag de eer aan zichzelf en stapte hij op bij NAC Breda. Een besluit dat volgde na een zorgvuldige en kritische zelfreflectie. Dat zal zijn buurman van zondag niet doen. 'Want ik ben topsporter', verklaarde Van Geel. Alsof Van der Gaag dat dan níét is. Een topsporter laat zich typeren door een aantal kenmerken, zoals discipline, leergierigheid, samenwerking, passie, maar óók door stressbestendigheid, onafhankelijkheid én incasseringsvermogen. Wat dat betreft zat er zondag maar één topsporter aan tafel bij Kees Jansma. En dat was niet de technisch directeur van Feyenoord.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.