De krankzinnige cijfers van Dortmund-fenomeen Haaland

Reacties

De statistieken van Erling Haaland, die maar niet kan stoppen met scoren, worden met de week krankzinniger. Na zijn dubbelslag tegen Paris Saint-Germain van dinsdagavond heeft de spits van Borussia Dortmund dit seizoen bijvoorbeeld meer Champions League-goals gemaakt dan Barcelona.

De krankzinnige cijfers van Dortmund-fenomeen Haaland
© Pro Shots
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
2 - 1
PSG
PSG

Barcelona kwam in de groepsfase van het miljardenbal niet verder dan negen treffers; Haaland staat nu al op tien Champions League-doelpunten. Acht van die goals maakte hij in de groepsfase voor Red Bull Salzburg. Voorheen zou hij na zijn winterse transfer niet voor Dortmund mogen uitkomen in de knock-outfase van de Champions League, maar de UEFA zette onlangs een streep door deze regel. En dat komt BVB nu wel heel erg goed uit.

Haaland is de eerste tiener ooit met (minstens) tien doelpunten in één Champions League-seizoen en pas de tweede tiener die in het miljardenbal de dubbele cijfers heeft gehaald. De negentienjarige Noor is nu nog maar drie goals verwijderd van het record van Kylian Mbappé (dertien Champions League-doelpunten als tiener). Haaland heeft bovendien nog maar één goal nodig om zich de speler met het meest trefzekere debuutseizoen in de Champions League/Europa Cup 1 te mogen noemen.

Haaland had slechts zeven Champions League-wedstrijden nodig voor zijn eerste tien doelpunten. Hij heeft deze grens vier duels eerder dan iedere andere speler in de competitie bereikt. 'Ik ben blij met mijn prijs voor Man van de Wedstrijd, maar ik heb het gevoel dat ik nog steeds beter kan', zei Haaland na afloop van de zege op PSG. 'Ik moet ook beter presteren op dit niveau en werk hard om dat te bereiken. Dit resultaat is erg gevaarlijk, want PSG heeft een sterke ploeg en kan ons zeker nog uitschakelen.'

Tot hier de Europese statistieken van Haaland: over naar de cijfers van de superster bij Dortmund. Na zeven wedstrijden heeft Haaland al elf doelpunten gemaakt voor zijn nieuwe club, verdeeld over 450 minuten speeltijd. Dat is een gemiddelde van een goal per 41 minuten. Hij werd al gekozen tot Speler van de Maand in de Bundesliga, hoewel hij in januari pas een uur in actie kwam in de Duitse competitie. Verdeeld over twee invalbeurten scoorde Haaland direct vijf keer (!).

In de geschiedenis van de Bundesliga had geen club ooit een speler in huis die elf keer scoorde in zijn eerste zeven wedstrijden. Haaland is ook de eerste Dortmund-speler met een goal tijdens zijn debuut in de Bundesliga, het toernooi om de DFB Pokal én de Champions League. De tienersensatie was in deze drie competities trefzeker met zijn eerste schot tussen de palen. En sinds zijn transfer naar Dortmund is er geen speler in de vijf grootste Europese competities met meer doelpunten.

goals sinds de transfer van haaland naar dortmund

Naam: Club: Goals:
Erling Haaland Borussia Dortmund 11
Cristiano Ronaldo Juventus 8
Alexander Isak Real Sociedad 8
Ciro Immobile Lazio 6
Robert Lewandowski Bayern München 6
Heung-Min Son Tottenham Hotspur 6
Ante Rebic AC Milan 6
Stephy Mavididi Dijón 6

'Hij is een geboren doelpuntenmaker', zei Dortmund-middenvelder Axel Witsel. 'En nog maar negentien jaar oud... echt een geweldig talent. Er is nog veel ruimte voor verbetering, maar hij is hard op weg om een waanzinnige speler te worden.'

De Champions League-wedstrijd tegen PSG betekende voor Haaland zijn honderdste wedstrijd als prof. Daarin scoorde hij zestig keer; 39 van die doelpunten maakte hij in de 29 duels die hij dit seizoen speelde. Acht keer maakte hij een hattrick. De honger naar het maken van nog meer goals én het breken van records blijft onveranderd.

Bekijk hier al onze video's
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.