De keeperskwestie van Koeman: welke doelmannen moeten naar het EK?

Reacties

Het zal richting het EK van komende zomer een van de felste discussiepunten blijven: welke drie keepers neemt bondscoach Ronald Koeman mee naar het (voor Oranje) eerste eindtoernooi sinds 2014? VI zet de opties voor het aanstaande EK op een rijtje, laat in de comments weten welke drie doelmannen volgens jou een plekje in de selectie verdienen!

De keeperskwestie van Koeman: welke doelmannen moeten naar het EK?
© Pro Shots

Jasper Cillessen

Hoewel hij bij Barcelona tweede keus was, en ook nu bij Valencia allerminst onomstreden is, lijkt er geen enkele twijfel te zijn bij Koeman: Cillessen is zijn nummer 1. De bondscoach liet al eerder weten dat hij wedstrijdritme voor een doelman minder cruciaal vindt dan voor een veldspeler. 'Jasper heeft aangetoond dat hij - mits hij regelmatig een wedstrijdje keept - daar weinig hinder van ondervindt', sprak Koeman in september 2018, toen hij zijn keeperskeuze bekendmaakte. 'En wat is de grens? Dat is niet zo makkelijk. Ik stel gewoon het beste team op. In dit geval hoort Jasper daarbij. Als iemand maandenlang niet speelt, wordt het een andere situatie.' Overigens viel Cillessen onlangs geblesseerd uit in de warming-up van een wedstrijd van Valencia, dus het is de vraag of hij de komende periode in actie kan komen.

Marco Bizot

De belangrijkste concurrent voor Cillessen lijkt Bizot. Of 'De Muur', zoals hij door zijn club AZ steevast liefkozend genoemd wordt. Dat is niet zonder reden. Waar de aanval van de Alkmaarders dit seizoen veelvuldig geroemd wordt, is de defensie minstens net zo imponerend. AZ kreeg in negentien competitiewedstrijden pas veertien tegengoals. Daarvan vielen er bovendien zes (!) bij afwezigheid van Bizot, die tegen Sparta Rotterdam al vroeg rood kreeg en tegen Willem II dus geschorst was. AZ hield in dertien wedstrijden de nul, waardoor er langzaam maar zeker ook steeds meer stemmen opgaan op Bizot een kans te geven als eerste keeper van Oranje.

Jeroen Zoet

De strijd om de plek van derde keeper is een stuk complexer. Lange tijd leek PSV-keeper Zoet de vaste tweede man achter Cillessen, maar hij belandde in Eindhoven in een fikse vormdip. Later raakte hij zelfs zijn basisplaats kwijt aan Lars Unnerstall, na de trainerswissel (Ernest Faber voor Mark van Bommel) verhuisde hij zelfs op huurbasis naar FC Utrecht. Zijn doel: veel aan spelen toekomen, om zo zijn plek in de EK-selectie (die lange tijd zeker leek) niet te verliezen. Zoet voelt de druk toenemen.

Kenneth Vermeer

Wie onder Koeman ook een paar keer bij Oranje zat, is Vermeer. Hij was (mede door de blessure van concurrent Justin Bijlow) de eerste keeper bij Feyenoord, waar hij het naar behoren deed. De ervaren goalie, vaak geroemd om zijn reflexen en meevoetballende kwaliteiten, is inmiddels vertrokken uit Rotterdam-Zuid en speelt vanaf dit jaar voor Los Angeles FC. Houdt Koeman de MLS ook in de gaten? En, belangrijker nog: blijft Vermeer daar op niveau?

Tim Krul

Over het niveau waarop Krul actief is, bestaat geen enkele twijfel. Hij speelt met Norwich City wekelijks in de Premier League en blinkt daar ook regelmatig uit. Zijn werkgever staat laatste, maar dat is bepaald niet toe te schrijven aan de Hagenaar. En daarmee is Krul bezig aan zijn tweede jeugd. Nadat hij bij Newcastle United op het tweede plan terechtkwam, werd hij verhuurd aan Ajax en AZ, terwijl hij bij Brighton & Hove Albion weinig succes had. Bij Norwich heeft hij zijn carrière én kansen op het EK weer helemaal gereanimeerd.

Sergio Padt

Het verhaal van Padt is opmerkelijk. Onder Koeman was hij even de opvallende derde man, maar het bekende 'treinincident' gooide roet in het eten. Nadat hij met een drankje op een conducteur had belaagd, riep Koeman hem niet meer op. Padt betuigde spijt en weet als geen ander dat hij het even verpest. Maar wat nu als de andere keepers richting het EK niet in topvorm verkeren, en hijzelf juist een geweldige tweede seizoenshelft kent?

Andere opties

Zien we nog keepers over het hoofd? Moet Koeman alsnog kiezen voor de ervaring van routinier Maarten Stekelenburg, ook al zit hij al tijden op de bank bij Everton? Of is het de moeite waard om de ontwikkeling van Bijlow in de gaten te houden? Niet de meest logische opties, maar misschien hebben jullie betere opties?

Laat hieronder weten welke drie keepers volgens jou mee moeten naar het EK, en in welke volgorde!

'Cillessen blijft nummer één, maar Krul mag wel in beeld komen'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.