De Jong na reeks aanvaringen bij Roda JC: 'Kan mezelf in de spiegel aankijken'

Reacties

Met het bereiken van een akkoord over zijn resterende contractmaanden zijn Jean-Paul de Jong en Roda JC Kerkrade definitief van elkaar verlost. Het acht maanden durende dienstverband van de Utrechter in Kerkrade is desastreus verlopen.

De Jong na reeks aanvaringen bij Roda JC: 'Kan mezelf in de spiegel aankijken'
© Pro Shots

Veel van de latere problemen van de hoofdtrainer zijn terug te voeren op zijn aanstelling. Die werd verricht door Mauricio Garcia de la Vega, die zonder één euro in Roda JC geïnvesteerd te hebben al mocht bepalen wie er in de dug-out kwam te zitten. De Jong had meteen 'een heel goed gevoel' bij de Mexicaan, die hij betrouwbaar en kundig vond overkomen. Hij stond niet alleen in zijn enthousiasme: bijna iedereen binnen Roda was aanvankelijk positief over de man die de club wilde kopen. Problematisch voor de trainer was dat hij als allerlaatste blééf geloven in de goede intenties van Garcia de la Vega, terwijl om hem heen iedereen de man vervloekte.

De Jong reageerde zeer emotioneel op de avond dat supporters de nepinvesteerders uit het Parkstad Limburg Stadion zetten. Hij was verbijsterd over de manier waarop Garcia de la Vega was behandeld, maar ook over het feit dat hij niet al meteen in de rust van de wedstrijd tegen De Graafschap was ingelicht. Hij smeet met deuren en vloog een kantoormedewerker aan. De Jong bood er later zijn excuses voor aan, maar dat was niet genoeg om een vertrouwensbreuk met het personeel te voorkomen. Later kwam het nog tot een reeks aanvaringen met een groot aantal medewerkers op verschillende afdelingen, van spelersgroep tot scouting, jeugdopleiding en de eigen technische staf. Het bericht dat De Jong op non-actief was gezet, werd vorige week op kantoor en in de kleedkamer met gejuich begroet.

'Ik kan alleen zeggen dat ik tot het einde aan toe mijn professionaliteit heb ingezet voor Roda JC', reageert De Jong deze week in VI en op VI PRO. 'Als trainer ben je verantwoordelijk voor de resultaten en die hielpen helaas niet mee om het tij te doen keren. Er is veel gebeurd, van het wegvallen van De la Vega tot puntenaftrek, tot nog wel wat meer dingen die ons niet hebben geholpen om de rust te laten terugkeren. De situatie vroeg om een trainer die in verschillende functies beschikbaar zou zijn. Ik heb mijn verantwoordelijkheid gepakt, mijn vak met overtuiging uitgevoerd. Misschien zijn er dingen daarbij niet altijd goed aangekomen, maar ik heb wel naar eer en geweten gehandeld. Ik ben mezelf gebleven, ondanks alles. En ik kan mezelf in de spiegel aankijken.' De Jong hoopt zich snel te kunnen revancheren. 'Bij FC Eindhoven en in mijn eerste halfjaar bij FC Utrecht heb ik volgens mij wel aangetoond dat ik bepaalde kwaliteiten bezit. Rug recht en door, zo sta ik erin.'

Volgens interim-directeur Karel Bouckaert was een vertrek van De Jong onvermijdelijk. Hij erkent dat de werkomstandigheden voor de trainer allesbehalve optimaal waren. 'Op veel gebieden kon hij bij niemand terecht en dus heeft hij veel zaken zélf op zich genomen', zegt Bouckaert. 'Dan ga je je met allemaal dingen bemoeien, ga je alles proberen te besturen en ben je als voetbalbeest uiteindelijk ook bezig met niet-voetbaldingen. Als het dan ook nog in je karakter ligt om dat met strakke hand te doen, dan ga je mensen tegenkomen. Door al je andere bezigheden besteed je ook nog te weinig aandacht aan het voetbalgebeuren. Op een gegeven moment kom je er niet meer uit. Dan heb je je ingegraven.'

Lees in de nieuwe VI, die vanaf woensdag in de winkels ligt, een verhaal over de problemen van Roda JC Kerkrade. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.