De indrukwekkende resultaten van Ajax op vreemde bodem

Reacties

Ajax zette woensdag de indrukwekkende reeks in Europa voort. Met name de prestaties op vreemde bodem spreken tot de verbeelding.

De indrukwekkende resultaten van Ajax op vreemde bodem
© Pro Shots
Beşiktaş
Beşiktaş
1 - 2
Ajax
Ajax

• De overwinning op Besiktas in Istanbul was een vervolg van de imposante uitreeks onder leiding van Erik ten Hag. Sinds het seizoen 2018/19 was alleen Liverpool op eigen veld te sterk voor de Amsterdammers. Inmiddels staat de teller na zestien wedstrijden op vreemde bodem op elf zeges en vier gelijke spelen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Ajax ligt met vijf zeges in de eerste vijf duels op koers om zich in een select en illuster rijtje te scharen van clubs die de Champions League-groepsfase afsloten zonder puntenverlies: AC Milan (1992/93), Paris Saint-Germain (1994/95), Spartak Moskou (1995/96), Barcelona (2002/03), Real Madrid (2011/12 en 2014/15) en Bayern München (2019/20).

• Met de zegereeks op het hoogste Europese podium schrijft Ajax ook vaderlandse geschiedenis. Sinds Feyenoord in het seizoen 1971/72 was er geen Nederlandse club erin geslaagd de eerste vijf ontmoetingen in de Europa I of Champions League in winst om te zetten.

• Het succes in Istanbul betekende ook de groepswinst. Die prestatie werd in de Champions League voor het laatst neergezet door een Nederlandse club in het seizoen 1995/96. Toen was dat Ajax, dat als titelhouder van de Champions League bovenaan eindigde in een groep met Real Madrid, Ferencváros en Grasshoppers.

• Ajax staat met zestien goals in de eerste vijf duels in de topdrie van meest productieve ploegen in de Champions League. Bayern München (19) en Manchester City (17) steken de Amsterdammers nog naar de kroon. Opvallend genoeg werden de helft van de Ajax-goals gemaakt met links. Alleen bij Liverpool waren dat er meer (9).

• De dominantie op het veld vertaalt zich ook in het balbezit. Na Chelsea en Liverpool heeft Ajax het meeste balbezit. 59 procent van de wedstrijden moest de tegenstander toekijken wat de Amsterdammers deden met de bal. Tegen Besiktas was het zestig procent.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.