De hoop van voetbalminnend Amerika voetbalt in Dortmund

Reacties

Borussia Dortmund speelde dinsdagavond in de slotfase van de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain met drie 'Engelse' tieners in de voorhoede. De zeventienjarige Giovanni Reyna is de volgende speler die vanuit de jeugdopleiding zeer makkelijk doorstroomt richting de hoofdmacht van de Duitse topclub. Een profiel van een succesvolle Champions League-debutant, vernoemd naar niemand minder dan Giovanni van Bronckhorst.

De hoop van voetbalminnend Amerika voetbalt in Dortmund
© Pro Shots
Werder Bremen
Werder Bremen
0 - 2
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

Reyna werd geboren terwijl zijn vader in de Premier League actief was. Claudio Reyna was voetballer van Sunderland toen zijn zoon werd geboren en dus staat er bij Giovanni Reyna naast zijn Amerikaanse en Portugese roots Sunderland als geboorteplaats. Baby Erling Haaland maakte twee jaar eerder hetzelfde mee: zijn vader speelde voor Leeds United en dus is de Noorse spits geboren in Leeds.

Het duo was jaren later betrokken bij de beslissende goal in het Champions League-duel met PSG. Reyna vindt Haaland met een strakke pass, de spits legt de bal perfect klaar voor zichzelf en ramt de winnende treffer binnen. Het was pas de tweede keer in de historie van de knock-outfase van de Champions League dat twee tieners verantwoordelijk waren voor een goal. 24 jaar geleden, toen Reyna en Haaland nog niet geboren waren, was het Ajax dat via tieners Kiki Musampa en Nwankwo Kanu tot scoren kwam tegen uitgerekend Borussia Dortmund.

In zijn thuisland wordt Reyna al bestempeld als de toekomst van het Amerikaanse voetbal. Niet voor niets mag Reyna al mee op trainingskamp met Amerika Onder-23. Al op jonge leeftijd liet hij zichzelf zien aan buitenlandse scouts, door bijvoorbeeld op veertienjarige leeftijd gekroond te worden tot beste speler van het toernooi om de Generation Adidas Cup. Tegen spelers die drie jaar ouder waren presteerde Reyna dusdanig goed, dat de toernooiorganisatie lof tekortkwam.

Omdat de moeder van Reyna ook de Portugese nationaliteit bezit, mocht Giovanni Reyna al op zestienjarige leeftijd de stap naar Europa maken. Voor talenten zonder Europees paspoort is deze stap nagenoeg onmogelijk voor ze achttien zijn geworden. Borussia Dortmund heeft goed opgelet in Amerika, want met de razendsnel gesettelde Reyna heeft de club een pareltje gehaald. In de mini-Champions League maakte hij twee goals tegen Barcelona en in de hoofdmacht staat de teller inmiddels op zeven wedstrijden, waaronder dus die debuutwedstrijd in de echte Champions League. Nooit eerder speelde een Amerikaan op zo'n jonge leeftijd zijn eerste duel in het elitetoernooi.

De jeugd heeft de toekomst bij Borussia Dortmund. Haaland gaat over enkele jaren met heel veel doelpunten op zak een volgende stap maken in zijn carrière en wordt dan opgevolgd door Youssoufa Moukoko, die op vijftienjarige leeftijd alle records breekt tegen spelers die vier jaar ouder zijn. Reyna moet nu nog wachten op zijn eerste basisplaats in de hoofdmacht van Borussia Dortmund, het moet gek lopen wil hij dit seizoen niet die kans vanaf de aftrap krijgen. Mogelijk komt die kans dit weekend al, na een zwaar Champions League-duel krijgen enkele bassispelers misschien wel rust in de competitiewedstrijd tegen degradatiekandidaat Werder Bremen.

Alle duels in speelronde 23 van de Bundesliga


Vr 21 feb. 2020

Za 22 feb. 2020

Zo 23 feb. 2020

Ma 24 feb. 2020

Bundesliga

Stand Bundesliga 2019/2020

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
26
4
4
100-32
+68
82
2
Borussia Dortmund
34
21
6
7
84-41
+43
69
3
RB Leipzig
34
18
12
4
81-37
+44
66
4
Borussia Mönchengladbach
34
20
5
9
66-40
+26
65
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.