De grootste veranderingen aan de bekende modi van FIFA 19

Reacties

Wie een vorig artikel over FIFA 19 heeft gelezen, weet inmiddels hoe de jongste telg in de voetbalreeks speelt. Met name het tactische gedeelte en het schieten is op de schop gegaan. Ook zijn we al dieper ingegaan op de herzieningen van de toegankelijke Kick-Off-modus. Maar hoe zit het eigenlijk met de andere segmenten van de game?

De grootste veranderingen aan de bekende modi van FIFA 19

Een van de nieuwere modi in de langlopende FIFA-serie is The Journey. Ook FIFA 19 bevat de verhalende modus, waarin talloze voetbalsterren figureren. Het is volgens ontwikkelaar EA Sports wel de laatste keer dat dat in deze vorm gebeurt. De avonturen van de fictieve Engelse voorhoedespeler Alex Hunter, het hoofdpersonage, naderen in The Journey hun conclusie, of wellicht toepasselijker, bestemming.

The Journey

In FIFA 17 was de jonge Hunter een opkomend talent die moest dealen met voorspoed en tegenslag in de Premier League, in FIFA 18 vertrok Hunter naar LA Galaxy en in de komende editie van The Journey eindigt Hunter bij Real Madrid, waar hij in het gat moet springen dat Cristiano Ronaldo heeft achtergelaten. Gezien de FIFA-reeks nu beschikt over de rechten van de Champions League, speelt de strijd om de Cup met de grote Oren vanzelfsprekend een prominente rol.

Uiteraard moeten er door de speler weer keuzes over het verloop van Hunters carrière gemaakt worden. In de voorgaande delen van The Journey bleek dat een van de grootste tekortkomingen: de speler had nauwelijks het gevoel te beschikken over daadwerkelijke keuzevrijheid. Je kon tijdens bepaalde gesprekken kiezen of Hunter bijvoorbeeld koelbloedig of juist verhit antwoordde, maar het was zelden duidelijk wat nou precies de impact daarvan was.

In FIFA 19 belooft ontwikkelaar EA Sports dat die invloed op het verhaalverloop duidelijker is tijdens het spelen. Het is in elk geval wenselijk dat de speler weet welk morele pad hij nou precies bewandelt door bepaalde keuzes te maken, zeker omdat Hunter niet het enige prominente speelbare personage is. Ook zijn zus Kim en vriend Danny Williams, die beiden worstelen met hun eigen carrière, zijn op verschillende momenten speelbaar. Hoe hun paden zullen kruisen is nog niet helemaal duidelijk, maar dat lijkt gezien de voorgaande delen onvermijdelijk.

Wie The Journey in FIFA 19 zelf aan de tand wil voelen, kan daarvoor terecht bij een inmiddels verkrijgbare demo van de game. De andere prominente offline-modus, Career, is helaas niet inbegrepen in dat voorproefje.

Career 

Ook Career profiteert van de nieuwe rechten die EA Sports heeft verkregen, waardoor spelers en managers nu ook in de Champions League en Europa League kunnen spelen. In FIFA 19 worden duels in die toernooien voor het eerst gekenmerkt door een eigen vormgeving, die onder meer terugkomt in de inleidingen en aankleding tijdens wedstrijden. Ook maakt de modus gebruik van meer tussenfilmpjes, bijvoorbeeld vanuit de kleedkamer, die volgens EA Sports moeten gaan zorgen voor een meer cinematische ervaring.

Een andere bijkomstigheid is een - bij goede prestaties - toename van het transferbudget aan het einde van het seizoen: er komt meer geld vrij voor het kopen van nieuwe spelers. Daarnaast zijn de mogelijkheden om je eigen manager vorm te geven enigszins uitgebreid en is de Ultimate-moeilijkheidsgraad, die voorheen alleen in Ultimate Team zat, nu beschikbaar in de Career-modus.

Zo krijgt de speler een mogelijkheid om het zichzelf zo moeilijk mogelijk te maken in deze modus. Ga je liever via de onderste regionen van de Eredivisie naar de top van Europa of ben je meer iemand die met een Europese topclub aan de macht wil blijven in de Champions League?

Ultimate Team

Deze modus, waarin spelers hun eigen team samen kunnen stellen, wordt een steeds belangrijkere pijler van EA’s sportgames. Ook in FIFA 19 zijn weer tal van nieuwe Icons (legendarische spelers, onder wie Johan Cruijff en Clarence Seedorf) toegevoegd, en kunnen spelers om de zoveel tijd hun geluk beproeven in een nieuwe consistente online toernooimodus.

Het concept van het kunnen samenstellen van een eigen team is zeer vermakelijk. In de modus kunnen spelers met echt geld investeren door pakjes met spelers te kopen. Deze vorm is mateloos populair en levert EA Sports ieder jaar opnieuw veel geld op. Het gaat jaarlijks om een digitale omzet van honderden miljoenen dollars, wat zelfs binnen het in sneltreinvaart gedigitaliseerde game-landschap een unieke kwaliteit is.

Spelers kunnen er ook voor kiezen om via wedstrijden en opdrachten zelf munten te verzamelen. Deze pay-to-win-structuur is wel degelijk onderwerp van gesprek - ook binnen EA Sports - maar feit is tevens dat de ontwikkelaar de moeite neemt om spelers arm en rijk van de game te laten genieten.

Zo is het vrij eenvoudig om bonussen vrij te spelen, waardoor je voor een reeks wedstrijden veel extra munten krijgt. Deze munten kun je vervolgens uitgeven aan pakjes met spelers of rechtstreeks op de transfermarkt. Ook zijn er dagelijkse en wekelijkse opdrachten, waarbij de speler na het behalen van doelstellingen gratis pakjes met spelers krijgt of munten zelf.

Niemand zegt dat lang sparen voor een goede speler makkelijker is dan de portemonnee trekken en geld neertellen om Lionel Messi in je team te krijgen. Maar dat gevoel om voor het eerst met een superster in je Ultimate Team te spelen, een superster waar je wedstrijd na wedstrijd voor hebt moeten winnen, is heerlijk.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.