SC Heerenveen heeft niet aan klantenbinding gedaan in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. De laagvlieger versloeg de Friezen in het Abe Lenstra Stadion met duidelijke cijfers.

sc Heerenveen
0 - 3
De Graafschap

Heerenveen won de laatste drie Eredivisie-duels en dat is voor de Friezen de beste reeks dit seizoen. Sam Lammers en Michel Vlap speelden een belangrijke rol in de afgelopen weken, samen zijn ze dit seizoen rechtstreeks betrokken bij 37 doelpunten. Dat is ruim zestig procent van de totale productie van Heerenveen.

De verdedigers van De Graafschap hadden echter goed grip op het duo en de uitclub kon al vroeg in de wedstrijd juichen. Ajax-huurling Azor Matusiwa speelde zichzelf knap vrij aan de zijkant en hij bediende spits Charlison Benschop. De aanvalsleider van De Graafschap kreeg veel tijd om aan te nemen en scoorde al in de vierde minuut.

Tien minuten na de 0-1 was Matusiwa bijna weer betrokken bij een doelpunt, maar ditmaal aan de andere kant van het veld. De middenvelder werkte een voorzet bijna achter zijn eigen doelman, maar zijn inzet belandde tegen de paal. Dat was het gevaarlijkste moment van Heerenveen, dat zelf weinig tot niets creëerde tegen de laagvlieger uit Doetinchem.

De Graafschap-trainer Henk de Jong vertrekt na dit seizoen bij De Superboeren.

Twintig minuten voor tijd ging het helemaal mis voor Heerenveen. Kort achter elkaar scoorden Javier Vet (intikker na corner) en Delano Burgzorg (knappe solo) en stond Heerenveen in eigen huis opeens met 0-3 achter. Op dat moment had de thuisclub nog maar één keer op doel geschoten.

Het werd dan ook erg stil in het Abe Lenstra Stadion. De supporters veerden in de slotfase nog even op toen scheidsrechter Christiaan Bax een penalty gaf aan Heerenveen. Na ingrijpen van de VAR en het zien van de beelden trok Bax die beslissing echter weer in, waardoor Heerenveen zelfs niet voor de eretreffer kon gaan.

De Friezen laten na om aan te sluiten bij nummer zeven Heracles Almelo, dat later op de zaterdag kan profiteren van het puntenverlies van Heerenveen. De Graafschap doet goede zaken in de degradatiezone, de club gaat over FC Emmen heen en staat op doelsaldo zestiende. Het verschil met Excelsior, dat een wedstrijd minder speelde, bedraagt een punt.