NEC wint na bekerstunt ook in Eindhoven, Brobbey en Traoré scoren niet

NEC heeft Met Lassina Traoré en Brian Brobbey in de gelederen kreeg Jong Ajax eerder op de avond een late tik van Go Ahead Eagles.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de 21ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
FC Eindhoven
0 - 1
N.E.C.
N.E.C.

NEC hield koploper SC Cambuur ruim een week geleden op 0-0 en bereikte afgelopen donderdag de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. De Nijmegenaren waren na verlenging met 3-2 te sterk voor Fortuna Sittard en wilden de goede vorm doortrekken in Eindhoven. Aanvankelijk lukte dat ook. Doelman Norbert Alblas hervatte het spel na een Eindhovense aanval snel en via Jordy Bruijn kwam de bal terecht bij Jonathan Okita, die het op een lopen zette en met zijn linkervoet de bal in de verre hoek krulde: 0-1.

Voor de rust liet NEC het na om verder afstand te nemen van Eindhoven. Rangelo Janga stuitte van dichtbij op doelman Ruud Swinkels en kort daarna was het Okita die verzuimde om zijn tweede goal te maken. Na een verdedigende fout van de thuisploeg ging de aanvaller van NEC alleen op Swinkels af, maar die liet zich niet foppen door Okita. Eindhoven kwam in de tweede helft dicht bij de gelijkmaker. Het was vooral aan NEC-keeper Alblas te danken dat die niet viel. Zo nam de ploeg van trainer Rogier Meijer verder afstand van Eindhoven met een voorsprong van elf punten. NEC kwam ook op gelijke hoogte met NAC Breda en Go Ahead Eagles, die allebei 38 punten hebben.

Jong Ajax
Jong Ajax
0 - 2
Go Ahead Eagles

Jong Ajax-trainer Mitchell van der Gaag kon maandag een beroep doen op Traoré, die na zeven weken blessureleed zijn rentree mocht maken bij de beloften. De spits scoorde dit seizoen zeven keer in de Eredivisie, waarvan vijf keer in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. Tegen Go Ahead Eagles lukte het hem echter niet om het net te vinden. Jong Ajax kwam in de eerste helft zelfs niet eens tot een schot op doel tegen de Deventenaren.

Traoré bleef in de rust in de kleedkamer achter, wat waarschijnlijk vooraf al afgesproken was. Zijn vervanger was Brobbey, die regelmatig op de bank zit bij de hoofdmacht. Met hem en later ook Naci Ünüvar in de ploeg creëerde Jong Ajax wel meer kansen, maar dat leidde niet tot een goal. Aan de andere kant kreeg Go Ahead kansen via Erkan Eyibil en Bradly van Hoeven en werd doelman Dominik Kotarski gedwongen tot een redding.

Uiteindelijk lukte het de bezoekers diep in de extra tijd om alsnog te scoren. Sam Beukema kopte uit een corner en invaller Sam Hendriks tikte van dichtbij binnen. Hendriks vierde maandag ook nog zijn 26ste verjaardag en gaf kort na de openingstreffer de assist op de 0-2 van Van Hoeven.

Roda JC Kerkrade
2 - 1
Jong FC Utrecht

Roda JC probeert in de KKD uit alle macht aan te haken bij de subtop, maar de ploeg van trainer Jurgen Streppel (die weer op de bank zat na een coronabesmetting) kreeg in dat opzicht al vroeg een tikkie. Na een lage voorzet van Sylian Mokono schoot Jeredy Hilterman raak voor 0-1. Het was voor de spits en captain van Jong FC Utrecht alweer zijn twaalfde van het seizoen.

Na een halfuur had Roda JC de stand echter alweer gelijk getrokken. Een corner van Thijmen Goppel (foto) belandde ter hoogte van de penaltystip, waar Erik Falkenburg op de goede plek stond om de 1-1 binnen te volleren. Na een uurtje was Goppel weer de vormgever: zijn lage voorzet kwam terecht bij Patrick Pflücke, die zocht naar een gaatje, en die ook vond. Met de 2-1 bepaalde hij de eindstand, waardoor Roda JC uitzicht blijft houden op de top acht, en daarmee deelname aan de play-offs om promotie.

FC Volendam
FC Volendam
1 - 4
De Graafschap

De Graafschap kreeg in de eerste helft twee tegenvallers te verwerken, maar ging wel met een voorsprong de rust in. Jasper van Heertum kopte raak voor de ploeg uit Doetinchem. De teleurstelling had te maken met blessures. Rick Dekker moest de strijd al na twee minuten staken en vlak voor rust viel ook aanvoerder Ralf Seuntjens uit. Volendam moest Nick Doodeman overigens missen vanwege onduidelijkheden rond zijn coronatest. Daardoor startte Martijn Kaars.

De tweede helft had vervolgens niet beter kunnen beginnen voor De Graafschap, want al na zestien seconden was het raak voor de bezoekers. Johnathan Opoku, de vervanger van Seuntjens, maakte er 0-3 van. De aansluitingstreffer van Kaars namens Volendam was niet voldoende voor een goed resultaat. Sterker nog, De Graafschap herstelde de marge later weer door een goal van invaller Camiel Neghli.

FC Den Bosch
1 - 1
NAC Breda
NAC Breda

De opvallendste (en door de maatregelen ook vrijwel de enige) tribuneklant in De Vliert was namelijk Wesley Sneijder. De voormalige nummer 10 wordt in verband gebracht met een samenwerking met FC Den Bosch, samen met sponsor Ebert Dollevoet. In dat kader bekeek hij het thuisduel van de Bosschenaren met provinciegenoot NAC aandachtig. De recordinternational van Oranje zag een verschrikkelijke eerste helft, waarin pas (letterlijk) in de allerlaatste seconde het eerste hoogtepunt viel te noteren.

Na een lange bal van keeper Wouter van der Steen en doorkoppen van Jizz Hornkamp ramde de van FC Groningen gehuurde Romano Postema de bal werkelijk schitterend in de bovenhoek. Daarmee leek de thuisploeg eindelijk op weg naar een broodnodig succesje. Op 22 september 2020 werd er thuis namelijk nog gewonnen van MVV Maastricht, maar sindsdien wist FC Den Bosch tot zaterdag niet minder dan zeventien duels op rij (vijf remises en twaalf nederlagen) niet meer te winnen.

Ook dit keer lukte dat niet voor de laagvlieger in de KKD. Na een goed passje van het ingevallen breekijzer Mario Bilate schoot zijn collega-spits Sydney van Hooijdonk na iets meer dan een uur hard en goed raak, die 1-1 bleek ook de eindstand. Hoewel het punt gezien kan worden als voorzichtige opsteker voor FC Den Bosch (dat trainer Erik van der Ven deze week op straat zette, William van Overbeek nam de honneurs waar) betekent het ook de achttiende zegeloze wedstrijd op rij.

TOP Oss
TOP Oss
1 - 3
Excelsior
Excelsior

Elías Már Ómarsson is bezig aan een waanzinnig seizoen bij Excelsior en ook zaterdag, in de uitwedstrijd tegen TOP Oss, was de IJslander weer de gevierde man. Ómarsson kopte bij een 1-1 tussenstand raak uit een voorzet van Siebe Horemans en zette zijn ploeg daarmee voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong. Voor de spits van Excelsior betekende het al zijn achttiende doelpunt van dit seizoen. Topscorer van de Keuken Kampioen Divisie Robert Mühren heeft er twee meer.

Na de 1-2 van Ómarsson gooide Luigi Bruins de wedstrijd kort voor tijd in het slot. Een bijzonder moment voor de clubicoon, die in Oss zijn 250ste wedstrijd voor Excelsior speelde. De Rotterdammers klimmen over TOP heen op de ranglijst en staan nu twaalfde.

Almere City FC
3 - 0
FC Dordrecht

Voor Liam Bossin was het een bemoedigend debuut op de Nederlandse velden. De doelman, die na het opvallende stoppen van Anthony Wolfs de eerste keuze werd bij FC Dordrecht, was hard op weg om de nul te houden tegen titelkandidaat Almere City FC.

Halverwege de tweede helft moest de Iers-Belgische doelman dan toch buigen. Faris Hammouti zorgde voor de bevrijdende treffer voor Almere, dat met de zege in het spoor bleef van koploper SC Cambuur. Want de winst gaf de ploeg van Ole Tobiasen niet meer weg. Sterker nog, in de slotfase beslisten Damon Mirani en Hammouti het duel in het voordeel van de gastheren uit Flevoland.

Telstar
Telstar
2 - 2
Jong AZ
Jong AZ

De Noord-Hollandse derby in de Keuken Kampioen Divisie leek een prooi te worden voor Jong AZ. Telstar kwam nog wel op voorsprong via Ilias Bronkhorst, maar dreigde aan het kortste eind te gaan trekken. Kenzo Goudmijn en Peer Koopmeiners zetten de Alkmaarse gasten op koers voor de overwinning in Velsen. De vijfde zege voor de beloftes bleek echter een brug te ver. Dankzij de late goal van Frank Korpershoek hield Telstar nog een punt over aan de derby.

SC Cambuur
SC Cambuur
5 - 1
Jong PSV
Jong PSV

SC Cambuur moest vrijdag tegen Jong PSV al vroeg in de achtervolging om een derde puntenverlies op rij te voorkomen. De Eindhovense belofte Jeremy Antonisse had in de vijfde minuut geprofiteerd van defensieve onachtzaamheid bij de thuisploeg. Eenmaal van de schrik bekomen had de Friese equipe de schade snel helemaal hersteld. Dankzij goals van Jamie Jacobs en Robert Mühren zocht Cambuur na 45 minuten de kleedkamer op met een 3-1 voorsprong.

De koploper in de Keuken Kampioen Divisie nam in de tweede helft verder afstand van Jong PSV. Na de 4-1 van Jacobs leverde Jarchinio Antonia ook zijn bijdrage aan het Friese succes. Zijn treffer maakte de nodige emoties los bij de invaller.

MVV Maastricht
1 - 1
Helmond Sport

Helmond Sport heeft zijn serie zonder nederlaag een vervolg gegeven. De Brabanders verloren begin december voor het laatst in de Keuken Kampioen Divisie. In De Geusselt moesten ze wel een achterstand wegwerken. In de tiende minuut had Joeri Schroijen namens MVV Maastricht uit een door Helmond betwiste strafschop de score geopend. Na ruim een uur tekende Lance Duijvestijn voor de gelijkmaker en uiteindelijk ook voor de eindstand.