De Graafschap viert feest na spektakel, Vloet steelt de show bij Excelsior

De Graafschap moest in eigen huis tegen Jong Ajax een 0-2 achterstand slikken, maar de Superboeren profiteerden optimaal van een rode kaart bij de Amsterdammers en wonnen alsnog. De ploeg van Mike Snoei blijft daardoor koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior bleef door een zege in het spoor terwijl FC Eindhoven en NAC Breda punten morsten.

De Graafschap
3 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Nog voordat er vrijdagavond tegen een bal was getrapt, was er bij de bezoekers uit Amsterdam al reden tot in elk geval twee blije gezichten. Carel Eiting maakte na een slepende knieblessure zijn eerste minuten sinds december 2018 en de van Chelsea overgekomen Juan Castillo maakte op de Vijverberg zijn debuut voor Jong Ajax.

Na 45 minuten waren er louter blije gezichten bij de Amsterdammers. De bezoekers stonden halverwege namelijk op een comfortabele 0-2 voorsprong bij de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De Graafschap, waar coach Snoei met een schorsing op de tribune zat, moest door toedoen van Lassina Traoré (penalty) en Ryan Gravenberch de eerste tegengoals van het seizoen slikken.

Waar Jong Ajax voor rust weinig zorgden kende, pakten de donkere wolken zich na rust al binnen één minuut samen voor de ploeg van coach Mitchell van der Gaag. Quinten Timber raakte Ted van de Pavert hard op het been en kreeg een rode kaart van arbiter Martin Pérez. De Superboeren profiteerden optimaal door een wereldgoal van Jasper van Heertum. Hij schoot de bal prachtig in de verre hoek achter Kjell Scherpen, die na 64 minuten ook nog moest toezien hoe Branco van den Boomen (die overkwam van FC Eindhoven) zijn thuisdebuut bij De Graafschap opluisterde met een goal: 2-2.

Wat daarna heel lang in de lucht hing, gebeurde ook: De Graafschap completeerde de comeback met dank aan Ralf Seuntjens. De aanvoerder knikte de 3-2 tegen de touwen na een vrije trap van Van den Boomen. Dat was ook de eindstand waardoor de koploper met de schrik vrij kwam.

Excelsior
Excelsior
4 - 2
Almere City FC

Excelsior stond na vijf wedstrijden op tien punten en had dus evenveel punten als koploper De Graafschap. Niet ver achter Excelsior volgde Almere City en die ploeg kreeg op bezoek in Kralingen de kans om over Excelsior heen te wippen. Dat lukte niet. Na een weinig vermakelijke eerste helft kwam het duel na rust wél snel op gang. Rai Vloet schoot op prachtige wijze de 1-0 binnen, waarna Joël Zwarts zijn derde van het seizoen noteerde: 2-0.

Niek Vossebelt had vier minuten na de 2-0 dé kans om de bezoekers uit Almere meteen weer dichterbij te brengen, maar hij schoot een strafschop dwars door het midden op de voeten van Excelsior-doelman Alessandro Damen. Diezelfde Damen moest na ruim een uur wel het antwoord schuldig blijven op een schot van Shayon Harrison, die het eindstation vormde van een zeer fraaie aanval: 2-1.

Dat was bepaald niet de laatste treffer van de avond. Vijf minuten later produceerde Vloet namelijk zijn tweede wereldgoal van de avond door, na een solo van Luigi Bruins, een afvallende bal schitterend in de kruising te rammen. Anass Ahannach zorgde daarna nog wel voor de aansluitingstreffer, maar door toedoen van Stijn Meijer stelde Excelsior toch de zege veilig: 4-2.

FC Eindhoven
1 - 1
Roda JC Kerkrade

Het is nog niet het seizoen van Roda JC. Na vier wedstrijden op rij zonder zege werd afgelopen zondag wel voor het eerst gewonnen (2-1 tegen TOP Oss), maar ook in Eindhoven kende de ploeg van coach Jean-Paul de Jong een valse start. Al binnen twee minuten verzorgde Samy Bourard de 1-0 voor FC Eindhoven, dat in tegenstelling tot Roda JC juist uitstekend is begonnen aan het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen. Coach Ernie Brandts vond voor aanvang van de wedstrijd zijn ploeg terug op een tweede plek.

Toch richtte Roda JC zich na die povere start in het Jan Louwers Stadion op en had zelfs de overhand. Ook het aantal doelpogingen was in het voordeel van de ploeg uit Kerkrade en dat resulteerde in de 72ste minuut uiteindelijk in de verdiende 1-1 via Ike Ugbo, die er daardoor voor zorgde dat Roda JC met een punt aan de terugreis naar Kerkrade begon.

NAC Breda
NAC Breda
0 - 0
Jong FC Utrecht

NAC Breda begon het seizoen perfect met drie overwinningen op rij. Voor de interlandperiode moest de ploeg van coach Ruud Brood toch de eerste nederlaag van het seizoen slikken op bezoek bij FC Volendam. In het eigen Rat Verlegh Stadion moest weer gewonnen worden van Jong FC Utrecht.

Hoewel de thuisploeg kans op kans stapelde, was Jong FC Utrecht-doelman Fabian de Keijzer niet van plan te capituleren. Met fraaie reddingen, en hulp van de lat, hield de jonge keeper tientallen minuten lang zijn doel schoon. Nadat Odysseus Velanas, middenvelder van Jong FC Utrecht, zijn frustraties de vrije loop liet na een tackle van Arno Verschueren en daarvoor een makkelijk gegeven rode kaart kreeg, leek een treffer van NAC toch écht niet meer uit te kunnen blijven.

Wonderwel bleef die treffer wél uit en de brutale beloften uit Utrecht kregen zelfs nog een kans op de 0-1. NAC-doelman Nick Olij voorkwam dat en dus kwam er geen winnaar in Breda. Een tegenvaller voor Brood en consorten, die na de nederlaag in Volendam dus wederom niet weten te winnen.

SC Cambuur
SC Cambuur
5 - 1
Helmond Sport

SC Cambuur had vrijdagavond op eigen veld geen enkele moeite met Helmond Sport. Al binnen een halfuur verzekerden de manschappen van coach Henk de Jong zich van de drie punten. Robert Mühren noteerde na negentien minuten de 1-0, Jamie Jacobs zorgde tien minuten later voor de 2-0 en een weergaloos stiftje van Ragnar Oratmangoen bepaalde de stand na 32 minuten op 3-0.

De drie punten waren daarmee nagenoeg zeker, maar ook in de tweede helft werd nog gescoord. Robin Maulun zorgde drie minuten na rust voor de 4-0, waarna Orhan Dzepar de eer redde namens Helmond Sport. Door een benutte strafschop van Delano Ladan werd de eindstand bepaald op 5-1.