De Graafschap overklast NAC en is van laatste plaats af

De Graafschap heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De ploeg van trainer Henk de Jong deed de laatste plaats over aan NAC door de directe concurrent uit Breda overtuigend te verslaan.

De Graafschap
3 - 0
NAC Breda
NAC Breda

Na een indrukwekkende minuut stilte voor de op 59-jarige leeftijd overleden Jurrie Koolhof begon de wedstrijd. De Graafschap startte met nieuwkomer Charlison Benschop in de basis, wat het debuut betekende voor de spits. Bij NAC was er ook een debutant: linksback Alex Gersbach.

De wedstrijd ging de eerste twintig minuten nog redelijk gelijk op. Beide ploegen kregen wat kansjes, voordat De Graafschap het initiatief nam. Dat leverde in de 29ste minuut de openingstreffer op. Delano Burgzorg kreeg op de rand van de zestien alle tijd om uit te halen en zag zijn toch houdbare schot via de handen van Benjamin van Leer over de lijn rollen: 1-0.

NAC zette daar heel weinig tegenover. Zonder de geblesseerde Mitchell te Vrede, die in de punt van de aanval werd vervangen door Gervane Kastaneer, oogde de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag tandeloos. NAC mocht van geluk spreken dat Benschop op slag van rust een opgelegde kopkans om zeep hielp.

Jurrie Koolhof werd voorafgaand aan het duel op mooie wijze herdacht in Doetinchem.

In de tweede helft viel het onvermijdelijke tweede De Graafschap-doelpunt alsnog. Uitblinker Youssef El Jebli krulde een vrije trap op weergaloze wijze in de bovenhoek: 2-0. Javier Vet, Ted van de Pavert en Furdjel Narsingh kregen kansen om NAC nog veel meer pijn te doen, maar hadden het vizier niet op scherp staan.

Van der Gaag greep na een uur in door met Robert Mühren en Sullay Kaikai twee verse spitsen in te brengen bij NAC. Het zorgde voor een korte opleving en twee kansen voor Kastaneer, maar niet voor Brabantse doelpunten. Sterker nog, De Graafschap schoot er een derde in. Leeroy Owusu liet net als El Jebli zien een uitstekende vrije trap in de benen te hebben: 3-0.

Van der Gaag ziet zijn ploeg na weer een nederlaag tegen een concurrent naar de laatste plek zakken. De Graafschap klimt een plekje naar de zeventiende plaats en heeft, veel belangrijker, de veilige zone weer in zicht.