De Graafschap heeft dankzij een zege op FC Emmen het startschot gegeven voor een zinderend slotstuk van de strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie. Het gat tot FC Emmen werd op de Vijverberg verkleind tot drie punten.

De Graafschap
1 - 0
FC Emmen
FC Emmen

Bij winst in Doetinchem konden in Emmen bijna de slingers uit. Het zou dan wel héél vreemd moeten lopen om een nieuw seizoen in de Eredivisie nog te vergooien. Het gat met plaats zestien en zeventien bedroeg voor aanvang namelijk respectievelijk vijf en zes punten met nog maar drie wedstrijden te gaan. Voor De Graafschap, dat voor aanvang op een zeventiende plek zes punten achter FC Emmen stond, was het thuisduel de laatste strohalm die gepakt moest worden.

Hoewel de Emmenaren voetballend het voortouw namen én via Michael de Leeuw ook dicht bij de 0-1 waren, waren het toch de Superboeren die binnen het kwartier op voorsprong kwamen. Daar hadden ze wel de hulp van Emmen-doelman Kjell Scherpen voor nodig. De door Ajax begeerde keeper speelde de bal zomaar in de voeten van Furdjel Narsingh, die de bal aan Fabian Serrarens gaf. De spits van De Graafschap schoot de bal onder de blunderende Emmen-doelman door: 0-1.

Het was lange tijd het enige wat de thuisploeg liet zien voor het publiek in Doetinchem. Emmen ging op jacht naar de gelijkmaker, maar slaagde daar in de eerste helft niet in. Jafar Arias kreeg tien minuten na rust de grootste kans op de 1-1. De spits ging één op één met doelman Nigel Bertrams, maar de poging van Arias was te slap waardoor Bertrams de bal gemakkelijk kon pakken.

Met het brengen van Sven Braken ging FC Emmen in de laatste twintig minuten met een extra spits nog wel op jacht naar minimaal een punt. Maar ook tien minuten voor tijd was het Bertrams die een Drentse goal wist te voorkomen. Glenn Bijl had een vrije schietkans, maar die werd uitstekend met de rechtervoet gepakt door Bertrams.

Toen ook Braken twee minuten voor tijd centimeters naast schoot, wist Emmen-coach Dick Lukkien het ook: zijn ploeg krijgt toch nog twee razendspannende wedstrijden voor de kiezen in het slot van het allereerste Eredivisie-seizoen ooit. Zeker toen Nick Kuipers vervolgens zijn kopbal nog met één handje gepakt zag worden door Bertrams. De doelman zorgde er daarmee hoogstpersoonlijk voor dat De Graafschap nog altijd mag blijven hopen op rechtstreekse handhaving op het hoogste Nederlandse voetbalniveau.