De Gea houdt Man Utd op de been, Liverpool en Arsenal falen

David De Gea heeft woensdagavond weer eens bewezen dat hij bij de beste keepers van de wereld hoort. De keeper van Manchester United speelde uitstekend tegen AFC Bournemouth, dat dapper streed op Old Trafford, maar toch met 1-0 verloor. Liverpool en Arsenal kwamen niet tot winnen en daardoor staat Tottenham Hotspur nu vierde in de Premier League.

Manchester United - AFC Bournemouth 1-0
Manchester United won in eigen huis van AFC Bournemouth, maar kende allesbehalve een zorgeloze avond. De bezoekers verstopten zich niet en kregen rond de twintigste minuut goede kansen via Charlie Daniels en Dan Gosling, waar De Gea op moest reageren. De keeper deed dat uitstekend en zag United in de fase waarin Bournemouth sterker was op voorsprong komen. Romelu Lukaku torende bij een voorzet van Juan Mata boven zijn directe tegenstander uit en kopte de 1-0 binnen.

Romelu Lukaku kopt de 1-0 binnen.

Bournemouth liet het hoofd na deze domper niet hangen en Junior Stanislas zette De Gea aan het werk, terwijl Daniels na opnieuw slecht uitverdedigen van Lukaku (tegen Manchester City had dit twee tegendoelpunten tot gevolg) paniekerig over schoot. United maakte dus geen indruk in de eerste vijfenveertig minuten, maar ging wel met een minimale voorsprong rusten. Tien minuten na rust keerde De Gea zonder al teveel moeite een schot van Ryan Fraser.

Vijf minuten later kwam United dicht bij een verdubbeling van de marge, toen Asmir Begovic een schot van Lukaku niet kon klemmen. De rebound was voor Anthony Martial, maar van dichtbij schoot hij over. Marcus Rashford schoot even later na een geweldige actie kiezelhard op de lat en omdat de bal vlak voor de doellijn weer op de grond kwam, kon Jermain Defoe Bournemouth nog bijna aan een punt helpen. De spits kreeg twee goede kansen, maar De Gea bewees zijn waarde voor United en hield zijn doel schoon.

Tottenham Hotspur - Brighton & Hove Albion 2-0
Davy Pröpper had een basisplaats bij Brighton & Hove Albion, dat Tottenham Hotspur op Wembley lang wist te frusteren. Toch ging de thuisploeg met een voorsprong de rust in, dankzij een wel heel erg fortuinlijk doelpunt van Serge Aurier. De rechtsback wilde de bal in de veertigste minuut voorgeven op Harry Kane, maar kreeg een duw van Anthony Knockaert. De grensrechter stak de vlag omhoog voor een overtreding, maar door de duw van Knockaert belandde de voorzet van Aurier met een aardige boog in een keer in het doel.

Serge Aurier (midden) wordt gefeliciteerd met zijn openingstreffer.

Tottenham had het geluk dus aan de zijde, maar de voorsprong van de thuisploeg was wel verdiend. Michel Vorm zag vanaf de bank hoe zijn ploeg meer balbezit had en Heung-Min Son en Erik Lamela hadden al aardige kansen gehad, voordat Aurier dus scoorde. Brighton moest in de tweede helft in de achtervolging, maar kwam maar moeilijk tot aanvallen tegen zijn sterkere tegenstander. Toch kreeg Tomer Hemed twintig minuten voor tijd een goede kans op de gelijkmaker, maar Hugo Lloris redde uitstekend.

Niet lang na deze kans werd Hemed naar de kant gehaald en zonder de aanvaller binnen de lijnen hield Tottenham in de slotfase controle over de wedstrijd. Vijf minuten voor tijd zag Kane hoe Mathew Ryan zijn vrije trap tegen de paal tikte, maar niet lang hierna viel de treffer die de wedstrijd besliste alsnog: de vrije trap van Christian Eriksen aan de rechterkant van het veld werd met een vallende kopbal tot assist gepromoveerd door Son. Tottenham passeert met de zege Arsenal, Liverpool én Burnley en staat nu vierde.

Liverpool - West Bromwich Albion 0-0
Philippe Coutinho en Roberto Firmino begonnen zondag op de bank bij de Merseyside-derby tegen Everton, maar woensdag begon Jürgen Klopp weer met zijn Fab Four (Coutinho, Firmino, Mohamed Salah en Sadio Mané) in de thuiswedstrijd tegen West Bromwich Albion. Zoals verwacht kon worden was Liverpool in eigen huis veel aan de bal, maar veel kansen leverde dit voor rust niet op. Na een kwartier had Firmino wel een goede mogelijkheid, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen.

Mohamed Salah had zijn dag niet.

West Bromwich kwam in de eerste helft nog het dichtst bij de openingstreffer, toen Hal Robson-Kanu met een schot vanuit de tweede lijn de lat raakte. Ook kort in de tweede helft werden de gasten gevaarlijk, ditmaal via een kopbal van Ahmed Hegazy uit een hoekschop, voordat Liverpool de regie weer overnam. Een schot van Mané werd een afzwaaier en Salah miste een grote kopkans, terwijl Jonny Evans optrad als redder toen Ben Foster blunderde.

Mané en Georginio Wijnaldum werden een kwartier voor tijd van het veld gehaald door Klopp, die met Alex Oxlade-Chamberlain en Dominic Solanke twee verse krachten in de ploeg bracht. Laatstgenoemde leek een gouden wissel te zijn, toen hij acht minuten voor tijd een voorzet van Joe Gomez binnen werkte. Dit doelpunt werd echter afgekeurd vanwege een vermeende handsbal van Solanke en dat was een discutabele beslissing, waar ongetwijfeld nog lang over nagesproken zal worden. Een volgende poging van Solanke werd immers van de lijn gehaald en dus bleef het bij 0-0. Liverpool staat nu vijfde op de ranglijst.

West Ham United - Arsenal 0-0
Marko Arnautovic maakte afgelopen zaterdag tegen Chelsea de winnende goal voor West Ham United (1-0) en dacht woensdagavond ook tegen Arsenal de score te openen. Na een kwartier kopte de aanvaller een voorzet van Arthur Masuaku via de grond achter Petr Cech, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Voor Arsenal kwam Alex Iwobi na een halfuur dicht bij de openingstreffer, maar hij raakte de paal.

Het doelpunt van Marko Arnautovic werd terecht afgekeurd.

Arsenal had in de eerste helft meer balbezit en kreeg nog mogelijkheden via Olivier Giroud, maar Adrián (die Joe Hart opnieuw op de bank hield) hoefde niet in actie te komen. In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet en Arsenal was het meest op zoek naar de openingstreffer. Alexis Sánchez schoot naast, Adrián maakte een poging van Granit Xhaka onschadelijk, een kopbal van Giroud werd van richting veranderd en Mesut Özil was niet succesvol vanuit een lastige hoek. Aan de overkant haalde Nacho Monreal een inzet van Arnautovic van de lijn.

Arsenal was de bovenliggende partij, maar moest dus bij de les blijven. West Ham bleef loeren op momenten om er gevaarlijk uit te komen en kort voor het einde maakte Javier Hernández bijna het winnende doelpunt. De spits werd met een slimme pass vrijgespeeld door Mark Noble en haalde in een keer uit, maar had de pech dat zijn schot via de onderkant van de lat terug het veld in kwam. Arsenal kwam dus met de schrik vrij, maar leed net als afgelopen weekend wel weer puntenverlies. De ploeg van Arsène Wenger staat op een zeer teleurstellende zevende plek in de Premier League.