De 'Fati-club': de jongste doelpuntenmakers in de Champions League

Reacties

Met zijn winnende treffer tegen Internazionale kroonde Barcelona-juweel Ansu Fati zich dinsdagavond tot de jongste doelpuntenmaker aller tijden in het hoofdtoernooi van de Champions League.

De 'Fati-club': de jongste doelpuntenmakers in de Champions League
© Pro Shots

'Ik ben dankbaar voor elke kans die ik krijg', vertelde de zeventienjarige aanvaller na afloop aan Spaanse media. Eerder dit seizoen werd Fati al de een na jongste speler met competitieminuten in de hoofdmacht van Barcelona én kroonde hij zich tot jongste doelpuntenmaker in de clubhistorie. 'Alles gaat zo snel, ik moet het nog allemaal laten bezinken.'

Volgens Carles Pérez, die eveneens trefzeker was in Milaan, zullen de spelers in de jeugdopleiding van Barcelona geïnspireerd raken door wat er dinsdag gebeurde. 'Wij zijn een voorbeeld voor de spelers in La Masía.' De afgelopen seizoenen braken maar weinig jeugdspelers door bij Barcelona. Aan hoofd jeugdopleiding Patrick Kluivert de taak om dit te veranderen.

Terug naar het record van Fati. Dit is de toptien van jongste doelpuntenmakers in de Champions League-historie.

10. Alex Oxlade-Chamberlain (18 jaar en 44 dagen)
De youngster van Arsenal maakte op 28 september 2011 de openingstreffer in het duel met Olympiakos Piraeus. The Gunners zouden met 2-1 winnen van de Grieken. Thans verdedigt de nog altijd maar 26-jarige Oxlade-Chamberlain de kleuren van Liverpool.

9. Karim Benzema (17 jaar en 322 dagen)
Een van de weinige zekerheden in het leven is dat Benzema altijd scoort in een Champions League-editie, zo ook in het seizoen 2005/06. Destijds liet hij een goal aantekenen tegen Rosenborg BK. De Fransman heeft inmiddels, net als Lionel Messi, in vijftien achtereenvolgende jaargangen in het miljardenbal gescoord.

8. Aaron Ramsey (17 jaar en 300 dagen)
In oktober 2008 haalde Arsenal met liefst 2-5 uit op bezoek bij Fenerbahçe. Ook Aaron Ramsey deed een duitje in het zakje met een goal in de blessuretijd. Afgelopen zomer stapte de Welshman transfervrij over naar Juventus.

7. Breel Embolo (17 jaar en 263 dagen)
FC Basel zorgde in het seizoen 2014/15 voor een grote stunt door Liverpool af te troeven in de groepsfase. In het duel met Ludogorets opende supertalent Breel Embolo de score. De Zwitser is thans actief voor Borussia Mönchengladbach na een weinig succesvolle periode bij Schalke 04.

6. Martin Klein (17 jaar en 241 dagen)
Niet bepaald een speler die zich qua bekendheid kan meten met de anderen in dit lijstje. De Tsjechische verdediger van Sparta Praag zorgde op 27 februari 2002 voor de aansluitingstreffer in het uiteindelijk met 2-1 verloren duel bij Panathinaikos. Momenteel staat Klein onder contract bij het bescheiden Rakovník.

© Pro Shots

4. Bojan Krkic (17 jaar en 218 dagen)
In het seizoen 2007/08 presteerde Barcelona zeer grillig, maar in de Champions League ging het lange tijd wel goed. Het was Krkic die de Catalanen in de heenwedstrijd in de kwartfinale tegen Schalke 04 aan een 0-1 zege hielp. Een ronde later zou Barcelona stranden tegen Manchester United.

4. Cesc Fàbregas (17 jaar en 218 dagen)
Ex aequo met Bojan Krkic treffen we Fàbregas, die op 7 december 2004 scoorde tegen Rosenborg BK. Mede door zijn goal zegevierden de Londenaren destijds met 5-1. Arsenal overleefde die groep, en dat gold ook voor PSV.

3. Mateo Kovacic (17 jaar en 216 dagen)
Door de absurde 1-7 zege van Olympique Lyon bij Dinamo Zagreb viel in 2011 het doek voor Ajax. De treffer van de Kroaten kwam op naam van Kovacic, die inmiddels een gevestigde topspeler is. Kovacic bleef Dinamo Zagreb tot 2013 trouw en stapte daarna over naar Internazionale. Twee jaar later volgde zijn transfer naar Real Madrid, inmiddels dient de in Oostenrijk geboren Kroaat Chelsea.

2. Peter Ofori-Quaye (17 jaar en 195 dagen)
Tot dinsdagavond was Ofori-Quaye de jongste doelpuntenmaker in de Champions League en daarmee een onderwerp van lastige voetbalquizvragen. De Ghanees zorgde voor Olympiakos' eretreffer (5-1) in het duel met Rosenborg BK in 1997. Het bleek geen voorbode voor een droomloopbaan. Ofori-Quaye diende onder meer OFI Kreta en AEL Limassol.

1. Ansu Fati (17 jaar en 40 dagen)
Vijf jaar na de historische goal van Ofori-Quaye zag Fati het levenslicht. De Barcelona-parel heeft al verschillende records op zijn naam en met zijn goal tegen Internazionale schreef hij dus opnieuw historie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.