De Expansion Draft van de MLS: bekende namen op de markt gegooid

Reacties

Ook in het komende seizoen van de Major League Soccer gaan nieuwe teams hun opwachting maken in de competitie en dat brengt een opmerkelijk fenomeen met zich mee. Dinsdagavond mogen twee debuterende clubs enkele spelers van bestaande clubs inlijven.

De Expansion Draft van de MLS: bekende namen op de markt gegooid
© Pro Shots

Vorig jaar was er ook al een Expansion Draft, omdat FC Cincinnati zijn debuutjaar beleefde in de MLS. Toen trok de nieuwe club bijvoorbeeld Roland Lamah, met een verleden bij Roda JC Kerkrade, aan. Dit jaar mogen Inter Miami van clubeigenaar David Beckham en Nashville SC allebei vijf nieuwe spelers aantrekken in de draft. Een onbeperkte keuze hebben de teams dus niet. Inter Miami heeft de ouderwetse toss gewonnen en mag als eerste een speler kiezen. Dit gaat uiteraard wel gepaard met een aantal regels, want Inter Miami mag natuurlijk niet zomaar de beste spelers van elke club uitkiezen.

Allereerst zijn er enkele clubs vrijgesteld, zij hoeven geen spelers vrij te stellen voor de draft. Vorig jaar verloren FC Dallas, DC United, Houston Dynamo, New York RB en Vancouver Whitecaps spelers aan FC Cincinnati, zij hoeven dit jaar niet mee te doen aan de draft. Dit betekent dat kampioen Seattle Sounders bijvoorbeeld wel mee moet doen, net als Atlanta United FC van coach Frank de Boer. Die clubs moeten een lijst met 'vrije' spelers opstellen. Clubs kunnen tijdens een draft maximaal één speler verliezen.

Er wordt echt een spel gemaakt van de draft

- in vijf verschillende rondes krijgen Inter Miami en Nashville SC de kans om een speler aan te trekken
- per ronde heeft een club drie minuten de tijd om een keuze te maken
- een club mag geen time-out inzetten

De kans bestaat dus dat Inter Miami een speler van een club kiest, die ook Nashville SC op het oog had. In dat geval heeft die club maar drie minuten de tijd om een nieuwe keuze te maken.

Er zijn ook spelersgroepen die zijn vrijgesteld van de draft. Spelers van 25 jaar en jonger uit de eigen jeugdopleiding hoeven niet op de lijst gezet te worden door clubs, net als de zogenaamde Generation Adidas players. Dat zijn exceptionele talenten die nog niet in het eindjaar van hun studie zitten en/of in een nationale jeugdploeg spelen. Zij zijn opgenomen in een samenwerkingsverband tussen de MLS en Adidas.

Tot slot mogen clubs in totaal twaalf spelers beschermen, om te voorkomen dat alle sterspelers van een elftal vertrekken via de draft. Zo staat op de gepubliceerde lijst van Atlanta United niet de naam van Josef Martínez, die een doorlopend contract heeft en aan de lopende band scoort in de MLS. Hij kan niet worden gekozen door Inter Miami of Nashville SC. Los Angeles FC heeft weinig zin om topscorer Carlos Vela (34 goals dit jaar) te zien vertrekken en dus staat ook de Mexicaan niet op de lijst met beschikbare spelers voor de Expension Draft.

Dit is ook de reden dat we enkele bekende namen vanuit de Eredivisie niet terugvinden tijdens de draft. Kersvers MLS-kampioen Kelvin Leerdam heeft een beschermde status bij Seattle Sounders en ook de namen van bijvoorbeeld Danny Hoesen, Eloy Room en Guram Kashia staan niet tussen de gepubliceerde lijsten van MLS-clubs.

Toch wordt niet elke grote naam in bescherming genomen tijdens de draft. De opvallendste naam dit jaar is die van Zlatan Ibrahimovic. De markante Zweed heeft al afscheid genomen van LA Galaxy, maar kan dus zomaar gekozen worden door Inter Miami en Nashville SC. Dit betekent uiteraard niet dat Zlatan zomaar ineens voor een nieuwe club gaat spelen. Wordt Zlatan gekozen door Inter Miami of Nashville SC, dan krijgt die club het recht om de contractonderhandelingen te openen met de spits. Gezien het megasalaris van de spits lijkt zo'n constructie ondenkbaar.

Enkele bekende namen die wél benaderd kunnen worden door Inter Miami of Nashville SC

- Juan Agudelo
- Uriel Antuna
- Laurent Ciman
- Nicolás Gaitán
- Federico Higuaín
- Tim Howard
- Roland Lamah
- Haris Medunjanin
- Youness Mokhtar
- Krisztian Nemeth
- Bacary Sagna
- Przemyslaw Tyton
- Gedion Zelalem

Bekijk hier de volledige spelerslijsten

Bekijk hier al onze video's
Meer MLS
Meer over MLS
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.