'De essentie van het trainerschap: onder Ten Hag halen spelers het beste uit zichzelf'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Freek Jansen over het aandeel van Erik ten Hag in het Ajax-succes.

'De essentie van het trainerschap: onder Ten Hag halen spelers het beste uit zichzelf'

Het beste uit een speler halen en het team optimaal laten functioneren. Met een positieve ontwikkeling in spel van zowel de ploeg als het individu. Het is de essentie van het trainerschap. In de huidige tijd vol randzaken, waarbij de presentatie soms wel belangrijker lijkt dan de inhoud, toont Erik ten Hag ook bij Ajax aan wat hij in zijn mars heeft.

Ajax bereikte voor het eerst sinds 2003 de kwartfinale van de Champions League, boekte in Madrid de eerste knock-outzege in het miljoenenbal sinds 1997 en haalde onlangs voor het eerst sinds 2014 de finale om de KNVB-beker. Terwijl de club in een hevige titelstrijd is verwikkeld met PSV, om na vier seizoenen prijzendroogte eindelijk weer de landstitel te bemachtigen. De Amsterdammers hebben daarbij momenteel het hoogste puntenaantal na 24 competitieduels in deze eeuw, en zijn de meest productieve club van Europa, samen met Manchester City.

Het is half maart en Ajax is nog op alle fronten volop actief. Natuurlijk doet Ten Hag dit met uitstekend spelersmateriaal en heeft td Marc Overmars afgelopen zomer prima gehandeld. Maar een goede speler hebben is één. Hem optimaal laten functioneren is uiteindelijk het enige wat telt en lang niet vanzelfsprekend.

'Dit was de beste wedstrijd in mijn carrière', sprak Dusan Tadic na afloop van zijn gala voorstelling in Madrid. 'Het is een compliment voor Dusan zelf dat hij zo'n hoog niveau haalt, maar daarnaast ook voor de rest van de ploeg dat hij dankzij hen zo kan spelen', trok Ten Hag het een paar dagen later wat breder.

Onder Ten Hag halen spelers het beste uit zichzelf. Niet alleen Tadic, maar ook David Neres, die voor het eerst is opgeroepen voor het nationale team van Brazilië. Of Noussair Mazraoui, die basisspeler en international van Marokko werd. Of Matthijs de Ligt, die de clubs voor het uitkiezen heeft. Net zoals Frenkie de Jong dat had, als gevolg van zijn prestaties bij Ajax en Oranje. Of Andre Onana, of Hakim Ziyech. En zo kunnen nog veel meer spelers worden genoemd.

Ten Hag vond de ideale mix van motivatie, tactische impulsen, discipline en vrijheden. Niet door te kort op de spelers te zitten, maar door dagelijks af te tasten wat het beste is. Situationeel leiderschap noemt hij het zelf. Modern leiderschap, passend in deze tijd en bij een diverse selectie vol talenten met uiteenlopende gedachten en gevoelens. Zonder woorden vol bravoure of flair met Amsterdams accent, maar met een gerichte aanpak waardoor spelers kunnen excelleren. De essentie van zijn ambt. Nu nog een prijs.

In de nieuwe VI, die woensdag uitkomt, wordt uitgebreid stil gestaan bij de droomweek van Ajax in Europa.

'Ten Hag genoot maar keek op terugvlucht al naar beelden Fortuna'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.